Nogomet
93

"Maestro" Modrić izabran za igrača utakmice, a gol protiv Turske donio mu je nacionalni rekord

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Luka Modrić je izabran za igrača utakmice između Hrvatske i Turske. A ko bi drugi bio izabran? Veznjak Real Madrida je svojim fenomenalnim golom iz 41. minute odlučio meč i donio Hrvatskoj pobjedu od 1:0 i uz to vrhunski vezao konce u redovima hrvatskog tima.

Njegov gol zaludio je društvene mreže. Legendarni štoper Liverpoola Jamie Carragher odmah je postavio pitanje zašto ga neki klub iz Premiershipa ne dovede u svoje redove.

"Kakav gol i kakav igrač! Možemo li ga vratiti u Premiership", napisao je Carragher, dok je Modrićev kolega iz Real Madrida Gareth Bale otkucao samo: "LUKA" i dodao smajlije koje pokazuju koliko se divi golu hrvatskog majstora.

Modrić je svojim golom postao rekorder Hrvatske, jer je jedini igrač ove zemlje koji je postizao golove na dva različita evropska prvenstva. Modrić je i 2008. godine na prvenstvu u Austriji i Švicarskoj svojim golom iz penala odlučio meč 1. kola između Hrvatske i Austrije. Bilo je kao i danas - 1:0.

Pored toga, Modrić je nastavio sjajnu statistiku u dresu Hrvatske. Naime, Vatreni nikada nisu izgubili meč u kojem Modrić postigne gol. Današnji meč bio je njegov 11. u kojem je postigao gol za Hrvatsku koja je u tim mečevima skupila 10 pobjeda i jedan remi.

Pogotku se divio i bivši selektor Hrvatske i sadašnji trener West Hama Slaven Bilić koji tokom Evropskog prvenstva radi kao analitičar na ITV-u. Dok je komentator u studiju pokušao gol pripisati i golmanu Volkanu Babacanu, Bilić je kazao: "Da, ali ovo je briljantno!".