U kvalifikacijama
134

Luksemburg je zabio četiri gola Zmajevima: Samo njihovi penzioneri pamte kad se to zadnji put desilo

E. B.
Foto: NS BiH
Foto: NS BiH
Zmajevi su sinoć izgubili u Luksemburgu rezultatom 4:1 i na taj način podsjetili samo luksemburške penzionere na to kako je postići četiri gola u kvalifikacijama za veliko takmičenje.

Luksemburžani igraju nogomet više od 100 godina, a samo jednocifren broj puta tokom historije su uspjeli postići četiri gola.

Većinom se radilo o prijateljskim utakmicama koje su igrali protiv amaterskih reprezentacija Zapadne Njemačke i Švicarske, a sinoć su prvi put u kvalifikacijama za Euro uspjeli postići četiri gola.

Posljednji put kada su uspjeli postići četiri gola u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo se desio 8. oktobra 1961. godine kada su u posljednjem kolu kvalifikacijske grupe 6 za SP 1962. godine pobijedili Eusebiov Portugal rezultatom 4:2.

Dakle, to se desilo prije 62 godine i jasno je da se te utakmice mogu sjećati samo 70-godišnji i stariji Luksemburžani koji su već odavno u penziji.

U posljednjih 50 godina Luksemburg je samo jednom postigao četiri gola i to u Ligi nacija 8. septembra 2018. godine kada su sa 4:0 savladali Moldaviju.