Van forme, još uvijek...
32

Luka Jović i Real Madrid - početak kraja neispričane bajke ili nova renesansa?

DP
Luka Jović (Foto: EPA-EFE)
Luka Jović (Foto: EPA-EFE)
Pritisak je učinio svoje, ali možda bi recept Martina Ødegaarda i Jović trebao primijeniti. U ovo vrijeme prošle godine, Luka Jović je imao svijet pod nogama, bio je jedan od najtraženijih napadača u Evropi, a godinu dana nakon toga njegova karijera u Real Madridu nalazi se na raskrsnici.

Nakon pobjede u Kupu Njemačke prethodne sezone, Jović je postigao 27 golova u svim takmičenjima za Eintracht iz Frankfurta, podsjeća 90min.com. Bio je i nezaobilazno ime koje se spominjalo prilikom svake rasprave o budućem najboljem napadaču Evrope.

Jedan od onih koji ga je tako vidio bio je i Florentino Pérez. Nekoliko telefonskih poziva i 60 miliona eura kasnije, Jović je predstavljen u Real Madridu. Bio je to transfer za koji je Jović i sam priznao da je u početku mislio da je šala njegovog menadžera. Međutim, u stvarnosti, Jović nije imao razloga misliti da zanimanje Real Madrida nije stvarno. U to vrijeme bio je jedan od najvećih talenata u Evropi i pokazao je da može tresti mreže kako u domaćem prvenstvu, tako i u evropskim takmičenjima.

Dolazak u Real Madrid, naravno, sa sobom povlači i veliki pritisak. Jović je plaćen koliko i Luis Figo, a više od Ronalda Nazarija. Poslije Perice Ognjenovića, postao je prvi srbijanski igrač u ovom klubu gotovo 20 godina kasnije, i Jović je na svoja ramena natovario očekivanja cijele zemlje. Taj pritisak se odrazio i na njegove nastupe. Jović nikada nije bio igrač koji diktira utakmice ili konstantno učestvuje u građenju napada, ali izgleda da se 22-godišnjak ne osjeća dobro u španskoj prijestolnici.

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto je to tako, ali sigurno nijedan od tih razloga nije Jovićeva kvaliteta.

Bio je direktno uključen u 45 golova na 75 utakmica tokom čitave karijere u Frankfurtu, završivši kao treći najbolji strijelac u Bundesligi prošle sezone. Ovaj podatak je još impresivniji kada se zna da nije tresao mreže sve do šestog kola, kada je postao najmlađi igrač koji je postigao pet golova na jednoj utakmici u Njemačkoj.

Ali nije se radilo samo o broju golova koje je Jović postigao, već i o mnogobrojnim načinima na koje je tresao mreže.

Jović je postigao 36 golova za Eintracht, od kojih je samo jedan stigao s penala. Tresao je mreže i glavom, šest puta - na isti način na koji je do sada postigao svoj jedini pogodak za Real Madrid; 16 golova postigao je desnom, a 13 lijevom nogom. Iako je Jović bio očigledno najbolji igrač Eintrachta, njegova forma se razlikovala, a činilo se da uvijek postoji formula koju srbijanski internacionalac pronađe kako bi se podigao.

Početak u Real Madridu nije bio lagan, ali Jović se na sličan način u početku borio i u Eintrachtu. Gotovo po pravilu, kada njegov bivši suigrač Sébastien Haller nije bio na terenu, Jović bi ostao bez učinka. Francuz ima nevjerojatnu sposobnost izvući najbolje iz igrača oko sebe - osobina zbog koje i je naslijedio Oliviera Girouda u nacionalnom timu; to je bilo od presudne važnosti za uspjeh Eintrachta u Ligi Evrope prošle godine, kao i u Kupu Njemačke 2018.

U Real Madridu, Jović je izolovan

Navijači na stadionu Santiago Bernabeu već duže od deset godina gledaju kako Karim Benzema vodi napad njihovog tima, igrač koji je kombinacija Hallerovog učestvovanja u građenju igre i ubojitog golgeterskog instinkta Jovića, i to je dio problema bivše frankfurtske zvijezde. Ne radi se o tome da Jović nije dobar igrač. Ali on nije ono što navijači Real Madrida žele da on bude. A to je recept za katastrofu, posebno pred najzahtjevnijim i najnemilosrdnijim navijačima u evropskom nogometu.

Za Jovića su ove godine stvari već otišle predaleko. To ne znači da on dugoročno ne može doživjeti uspjeh u Real Madridu, ali srbijanski internacionalac mora vratiti samopouzdanje ako želi ponoviti formu iz prethodne sezone. Budući da zahtjevi Real Madrida ostavljaju vrlo malo prostora za razvoj igrača, 22-godišnjak će vjerojatno morati formu potražiti izvan španske prijestolnice.

To ne znači da Jovića treba prodati - iako bi Real Madrid mogao uključiti otkupnu klauzulu. Ali posudba u klub u kojem pritisak nije toliko velik, mogla bi donijeti mnogo benefita. Navijači Real Madrida samo trebaju pogledati Martina Ødegaarda i uvjerit će se koliko posudba može biti korisna za mladog nogometaša. Prethodne sezone, stvari se nisu najbolje odvijale za Ødegaarda, ali on je danas jedan od najboljih igrača u La Ligi u dresu Real Sociedada i izgleda da će biti dio prvog tima Zinedinea Zidanea sljedeće godine.

To ne znači da će i Jović doživjeti sličnu renesansu izvan španske prijestolnice, ali srpski internacionalac ne djeluje kao igrač koji će odjednom početi rešetati mreže protivnika i možda će mu biti potrebno novo prebivalište kako bi vratio staru magiju i konačno počeo pokazivati svoj potencijal i u Madridu.