Zvijezda Premijer lige
14

Luis Ibanez: Vaha u Dinamu je bio veliki autoritet, derbiji Boce i Rivera su čisto ludilo

R. D.
Luis Ibanez (Foto: R. D./Klix.ba)
Luis Ibanez (Foto: R. D./Klix.ba)
Premijer liga od prošle sedmice ima novu zvijezdu. Luis Ibanez rodio se u Buenos Airesu, gradu gdje je nogomet religija, igrao za Dinamo i Zvezdu, a u grad na Neretvi došao da osvaja trofeje. Za Klix.ba govorio je o svojoj karijeri, ciljevima u Zrinjskom, ali i životu u Argentini, reprezentaciji i brojnim drugim temama.

Ibanez je već sedam dana u Mostaru, već je našao stan, a s nestrpljenjem očekuje dolazak supruge i djece. Tad će imati potpuni mir i moći se koncentrisati samo na igru. Prilagodba na novu sredinu je sigurno mnogo lakše kad igrač poznaje jezik, a Ibanez je za svih ranijih godina provedenih na Balkanu to sjajno savladao.

"Igrači su me zaista sjajno prihvatili, svi žele pomoći, super su, a i ekipa nam je odlična. Stalno smo zajedno, jedemo skupa, u svlačionici je sve savršeno. To je najbitnije. Ključno je da znam jezik i da sa svima mogu razgovarati bez problema. Pozitivno sam iznenađen kako ekipa funkcioniše van terena", kazao nam je.

Na Stadionu pod Bijelim Brijegom (Foto: R. D./Klix.ba)
Na Stadionu pod Bijelim Brijegom (Foto: R. D./Klix.ba)

Kaže kako mu se grad svidio odmah, lijepo je vrijeme, poslije treninga se u nekoj od mostarskih bašta sa saigračima ispija kafa i krati vrijeme. Ibanez može konkurisati na nekolike pozicije na terenu, ali je sigurno najjači na poziciji lijevog beka.

"Mogu ja igrati na obje krilne pozicije i kao zadnji vezni, ali zna se šta je moja prirodna pozicija. Trener će odlučiti gdje će me koristiti, a ja ću se potruditi da budem što je moguće bolji. Sve je podređeno cilju da osvojimo prvenstvo i kup, a to je i moj lični cilj", kazao je.

Odgovara mu trenerska filozofija Harija Vukasa kojeg znao od ranije, kaže kako se primijeti da zna šta želi, da sjajno komunicira s igračima te kako je pred njim velika karijera.

Od trenera izdvaja Vahu i Krunu Jurčića (Foto: R. D./Klix.ba)
Od trenera izdvaja Vahu i Krunu Jurčića (Foto: R. D./Klix.ba)

"Period u Zagrebu je najvažniji u mojoj karijeri, tamo sam se i oženio, tamo namjeravam i kasnije živjeti. Na sportskom planu je sve išlo sjajno, znali smo biti prvaci i šest ili sedam kola prije kraja. Dinamo je veliki klub, a da sam bo pametniji trebao sam još ostati. Zdravko (Mamić, op.a.) mi je nudio produženje, ali sam mislio da je vrijeme da odem. Tek kasnije čovjek vidi da li je nešto bio dobar potez ili greška", kazao nam je.

Kaže kako se s Mamićem vidio i odkad je došao u Mostar te kako o njemu ima samo riječi hvale.

"Radio sam s mnogim sjajnim trenerima, posebno pamtim Branka Ivankovića, Vahu, Krunu Jurčića, Zorana Mamića, Grof Božović... U Karabuksporu sam radio s Tonijem Popovićem, koji je Hrvat iz Australije. S Harijem sam tek počeo sarađivati, ima želju i s njim se radi oni što je aktualno u svijetu nogometa. Vaha i Jurčić su bili ključni treneri za mene, od njih sam naučio najviše. Vaha? On je autoritet, kako on kaže tako bude. Došao je bio u Dinamo kao veliki trener i od njega se samo moglo naučiti", prisjetio se popularni Lucho.

Cilj u Zrinjskom su prvenstvo i kup (Foto: R. D./Klix.ba)
Cilj u Zrinjskom su prvenstvo i kup (Foto: R. D./Klix.ba)

Ibanez s nestrpljenjem očekuje mostarski derbi, ali u njegovom rodnom Buenos Airesu igra se jedan od najvećih derbija u cijelom svijetu, legendarni Superclásico, okršaj njegove Boce i rivalskog Rivera.

"Grad od 17 miliona stanovnika se okrene oko te utakmice i svi samo pričaju o tome. Cijela Argentina stane kad igraju Boca i River, stadion je pun, a oni koji ne mogu dobiti ulaznice napune kafiće, raspali se roštilj... O toj utakmici se priča mjesec dana prije i mjesec poslije, to je ludilo. Real i Barca možda kvalitetom igrača igraju bolju utakmicu, ali po svemu drugom Superclásico je broj jedan u svijetu", kazao nam je.

Ipak, atmosfera zadnjih sedam godina ni na toj utakmici nije kao ranije, priča nam Lucho. Kako je došlo do zabrane dolaska gostujućih navijača, doživljaj na argentinskim stadionima nije više kakav je bio.

Izabrao je život u Zagrebu, a ne povratak kući (Foto: R. D./Klix.ba)
Izabrao je život u Zagrebu, a ne povratak kući (Foto: R. D./Klix.ba)

"Bilo je previše smrtnih slučajeva, u tolikom gradu i s toliko fanatizma nema te policije koja to može osiguravati. Nažalost previše je 'indijanaca' koji ne znaju uživati u nogometu Tek sad nakon sedam godina policija dopusti dolazak gostujućim navijačima tek kad se igra s nekim malim ekipama bez ratobornih navijača, da im gostovanje velikih klubova pomognu napuniti tribine i blagajnu", ispričao nam je Ibanez.

Kaže nam kako se strogo provodi i zakonska odredba da se dva kilometra od stadiona ne može prodavati alkohol te da nije tako kakvo bi tek ludilo onda vladalo.

"Nažalost u Argentini je previše onih koji zaglibe u kriminal, koji gledaju kako ukrasti, ubiti... Zbog takvih sam ja ostao živjeti u Zagrebu jer svojoj djeci želim najbolje. Želim da mi se djeca mogu igrati u parku, da ja ne moram ispod stola tipkati na telefon. Toliko godina naporno radim, ne želim da mi to drugi ugroze", kazao nam je navodeći primjere prijatelja koji su se vratili u Argentinu i požalili.

Već se vidio sa Zdravkom Mamićem (Foto: R. D./Klix.ba)
Već se vidio sa Zdravkom Mamićem (Foto: R. D./Klix.ba)

Ne dijeli mišljenje većine u Argentini koji nisu zadovoljni dometom Messijeve generacije, kaže kako su ti rezultati na ponos svih.

"Nogomet nije danas kao što je bio kad je igrao Maradona, mnogi to ne shvataju. U njegovo vrijeme bilo je pet igrača na svijetu koji su radili razliku. Danas svako ima ovaj GPS iza vrata, svi trče i bore se, trećeligaš ti može napraviti velike probleme. Reprezentacija je pod ogromnim pritiskom 60 miliona ljudi, medija, navijača. Kad neko kritikuje Messija, onda znaš dokle je došlo", kazao nam je na kraju Luis Ibanez.