Ispravno ili ne?
13

Luis Enrique otkrio kako je otjerao Roberta Morena sa pozicije selektora Španije

E. B.
Luis Enrique i Robert Moreno
Luis Enrique i Robert Moreno
Za mnoge je smjena Roberta Morena sa funkcije selektora Španije bila vijest kao grom iz vedra neba.
Moreno, koji je u martu naslijedio Luisa Enriquea na poziciji selektora Furije, je u devet susreta ostvario sedam pobjeda i dva remija uz gol-razliku 29:4 i odveo je Španiju superiorno na Euro.

Enrique je podnio ostavku kako bi se brinuo o teško bolesnoj kćerki koja je u augustu preminula, te je na kraju kvalifikacija od Nogometnog saveza Španije zatražio da ga vrati na poziciju selektora i na taj način praktički otjerao Morena.

Moreno je 18. novembra nakon ubjedljive pobjede nad Rumunijom (5:0) u posljednjem kolu kvalifikacija saznao da je otpušten.

RFEF je vratio Enriquea na poziciju selektora, a nekadašnji igrač Barcelone i Real Madrida je otkrio i razlog zbog kojeg je Moreno smijenjen.

"Moreno mi je došao u kuću i rekao kako želi voditi Španiju na Euru, te da će nakon toga rado ponovo biti moj pomoćnik. To je za mene bilo neprihvatljivo i izraz nelojalnosti. Razumijem da je naporno radio i da je ambiciozan, ali ja to nikada ne bih učinio i zbog toga on nije selektor, a neće više ni biti u mom stručnom štabu nakon toliko godina. Previše je ambiciozan", rekao je Enrique koji je sa Morenom radio u Barceloni, Celti, Romi i selekciji Španije.