Bez pobjednika
8

Ludnica u sarajevskom derbiju: Željezničar se u 96. minuti spasio poraza na Koševu

S. G.
Remi u velikom derbiju (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva i Željezničara podijelili su plijen u nezaboravnom 149. vječitom sarajevskom derbiju odigravši remi - 2:2.
Najveći derbi bh. nogometa ovaj je put za razliku od nekih prijašnjih mečeva ispunio sva očekivanja sa četiri pogotka, po dva u obje mreže.

Po običaju gledaoci su gledali veliku borbu uz dosta prekida i kartona, ali uzbuđenja je itekako bilo, prvenstveno u drugom dijelu utakmice.

Počelo je sa dosta opreza sa obje strane. Sarajevo je na samom startu imalo obećavajuću polupriliku, ali Ziljkić nije šutirao iz izgledne pozicije i ona je propala.

Uslijedio je period bez ikakvih uzbuđenja. Uglavnom se igralo na sredini terena uz dosta prekršaja i izgubljenih lopti sa obje strane.

U 34. minuti Koševo je bilo na nogama. Nogometaši Sarajeva kreirali su veoma lijepu akciju. Ziljkić je proigrao Oliveiru koji ubacuje, a na pravom mjestu bio je Varešanović koji glavom postiže svoj sedmi gol u sezoni.

Do kraja prvog dijela uzbuđenja nije bilo i na pauzu se otišlo minimalnom prednošću bordo momaka.

U nastavku je viđena prava ludnica. Solidne šanse u gol kod domaćih nisu uspjeli pretvoriti Varešanović i Ziljkić, ali zato jeste Oliveira.

Sjajni brazilski napadač je u 73. minuti glavom matirao Muftića poslije super-preciznog centaršuta Kyeremeha.

Drugi gol kao da je probudio Plave koji se samo tri minute kasnije vraćaju u igru. Štilić je izveo jedan prekid, loptu okrznuo Santos, ona se odbija do Krpića koji zabija i vraća dramu u ovaj susret.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Izabranici Nermina Bašića su nakon tog gola krenuli na sve ili ništa i to im se itekako isplatilo.

Igrala se sudijska nadoknada kada je Krpić još jednom pogodio za erupciju oduševljenja Manijaka na južnoj tribini postavivši konačan rezultat.

Nakon ovog meča Sarajevo je ostalo treće sa 49 bodova pa i dalje ima dva više u odnosu na tim sa Grbavice koji je sakupio 47.

Do kraja prvenstva su ostala još dva kola i sasvim sigurno da nas očekuje super-zanimljiva trka kada je u pitanju borba za izlazak na euro scenu.

Sarajevo će do kraja sezone gostovati Veležu, poslije čega će na Koševu ugostiti konjički Igman. Sa druge strane Željezničar će dočekati Posušje i gostovati kod Slobode u posljednjem kolu.

Rezultat i strijelci:

FK Sarajevo - FK Željezničar 2:2 (Varešanović 34', Kyeremeh 75'; Krpić 78', 96')

Tabela: