Ligue 1
13

Ludilo u Francuskoj nakon predzadnjeg kola: Sve i dalje otvoreno u borbi za Ligu prvaka i opstanak

Piše: E. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Večeras je kompletirano pretposljednje kolo francuske Ligue 1 nakon kojeg se još uvijek ne zna ništa u borbi za evropska takmičenja, ali i opstanak.

Lyon je ispustio pobjedu u Strasbourgu i na taj način propustio veliku priliku da definitivno osigura plasman u Ligu prvaka, te je sa drugog pao na treće mjesto.

Lyon je vodio sa 2:1 sve do 89. minute i tom pobjedom bi osigurao jedno od prva tri mjesta koja vode u evropsku elitu. No, Da Costa i Lienard su pogodili za pobjedu Strasbourga rezultatom 3:2 kojom su donijeli opstanak svom klubu.

Monaco je u 90. minuti iz penala (Fabinho) savladao St. Etienne (1:0) i na taj način je došao do druge pozicije na tabeli.

Marseille je jučer kiksao u Guingampu (3:3) i pobjedom u posljednjem kolu protiv Amiensa će se nadati porazima Monaca (Troyes) ili Lyona (Nice) kako bi ušao u Ligu prvaka.

Lider PSG je izgubio kod kuće sa 2:0 od Rennesa koji je sačuvao peto mjesto koje vodi u kvalifikacije za Evropsku ligu.

U borbi za opstanak Strasbourg se spasio, a za 18. mjesto koje vodi u play-off borit će se Caen i Toulouse.

Caen je večeras izgubio od Nice (4.1), a Toulouse od Bordeauxa (4:2). Caen u posljednjem kolu dočekuje PSG gdje mu je potreban bod za opstanak, dok Toulouse dočekuje Guingamp.

Tabela: