Problem zbog Bjelorusa
4

Loše vijesti za Zrinjski u kvalifikacijama za Ligu prvaka, mora navijati protiv Steaue

N. K.
Zrinjski već osigurao titulu prvaka BiH (Foto: HŠK Zrinjski)
Zrinjski već osigurao titulu prvaka BiH (Foto: HŠK Zrinjski)
Prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski će predstojećeg ljeta predstavljati našu državu u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a mostarski klub je u međuvremenu saznao jednu lošu vijest uoči žrijeba.
Naime, u Bjelorusiji su prvak Soligorsk i viceprvak Energetik kažnjeni zbog namještanja pa će u Ligu prvaka ići BATE, klub koji ima bolji koeficijent od Zrinjskog.

Plemići su tako sada prvi iznad crte nositelja, a analitičar Tomislav Globan piše da se Zrinjski sada mora nadati da Steaua neće osvojiti titulu u Rumuniji.

Steaua je tri kola prije kraja druga s tri boda manje od Farul Constante te će upravo u predzadnjem kolu gostovati kod vodeće ekipe lige i u direktnom okršaju odlučivati o prvaku.

Ukoliko bude nositelj, Zrinjski bi imao historijsku priliku za plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja, nešto što nijedan klub iz BiH nikad nije ostvario.

Zrinjski, kako sada stvari stoje, može igrati protiv prvaka Gibraltara (Lincoln), Farskih Otoka (Klaksvik), Crne Gore (Budućnost), Poljske (Rakow), Švedske (Hacken), Rumunije (Farul), Albanije (Tirana), Gruzije (Dinamo Tbilisi), Latvije (Valmieras), Kosova (Drita), Sjeverne Irske (Larne), Armenije (Urartu), Malte (Hamrun), Luksemburga (Hesperange) i Sjeverne Makedonije (Struga).

U slučaju prolaska prvog pretkola Lige prvaka, Zrinjski bi imao čak tri meč-lopte za plasman u grupnu fazu.