Nogomet
336

Ljupko Petrović novi trener FK Sarajevo

Piše: Edin Isanović
Potpisivanje ugovora
Potpisivanje ugovora
Ljubomir Ljupko Petrović novi je trener FK Sarajevo. Finalni pregovori održani u gradu na Miljacki završeni su na obostrano zadovoljstvo. Tako će ovaj iskusni i trofejni trener zamijeniti na klupi Roberta Jarnija, a na Koševu ostaje narednu godinu i pol, saznaje Klix.ba.

Petrovića je trenerski put vodio na skoro sve kontinente, a osvajao je prvenstva i kupove u Jugoslaviji, Bugarskoj i Kini.

Sa Vojvodinom je dotakao vrh u jugoslovenskom prvenstvu 1989. godine. Kasnije je u intervjuima izjavljivao kako su svi mislili da će te sezone klub iz Novog Sada ispasti iz lige, ali su na kraju postali prvaci. Poslije toga je na nagovor Velimira Zajeca prešao u redove crveno-bijelih.

Tvorac je najvećeg uspjeha jugoslovenskog nogometa. Sa beogradskom Crvenom zvezdom je 1991. godine postao prvak Evrope, a kasnije i svijeta.

U igračkoj karijeri dubok trag ostavio je u NK Osijek, gdje je odigrao 542 utakmice kao ofanzivni veznjak, a postigao je 139 golova.

U karijeri je, između ostalih, trenirao Espanol, Osijek, Olympiakos, GAK, Levski, Litex, OFK Beograd, Lokomotivu iz Zagreba...

Posljednji angažman imao je u FC Tarez. Također, u ljeto 2010. godine odbranio je doktorsku desertaciju na temu: “Evolucija i implementacija nekih modela za selekciju u fudbalu”.

Ovaj stručnjak bio je kandidat i za selektora nogometne reprezentacije BiH, ali je kasnije NSBiH izabrao aktuelnog šefa državnog tima Safeta Sušića.

Bez dvojbe, na bordo klupi ga čeka težak posao. Uzvratna utakmica polufinala Kupa BiH koja se igra naredne srijede u Mostaru bit će meč sezone. Podsjetimo, na najvećem bh. stadionu bilo je 0:0.

Inače, Petrović je rođen u Velikoj Brusnici koja se nalazi u BiH 1947. godine. Treninzima tima sa Koševa priključit će se u srijedu. Poznat je kao strog trener koji želi svoje znanje prenijeti na mlade nogometaše sa željom da naprave iskorak u karijeri.