Nogomet
8

Ljekar sportske medicine: Teški vremenski uvjeti nisu prepreka za dobar učinak na terenu

Piše: Am. Dž.
Zmajevi na treningu u Guaruji (Foto: AFP)
Zmajevi na treningu u Guaruji (Foto: AFP)
Klimatski uvjeti u Brazilu bitno su drugačiji od onih u evropskim zemljama gdje igra većina reprezentativaca BiH. Zbog visokih temperatura i velike vlage, svim nogometašima je potrebna prilagodba, a upravo zbog toga pojedini spekuliraju kako jedna evropska selekcija ne može osvojiti titulu svjetskog prvaka u ovoj zemlji.

U razgovoru za Klix.ba doktor Zlatko Dervišević, stručnjak u oblasti sportske medicine, pojašnjava da reprezentativci BiH, ukoliko se budu pridržavali svih uputa medicinskog osoblja, nemaju razloga za zabrinutost.

Zmajevi će u deset dana odigrati tri meča Grupe F protiv Argentine, Nigerije i Irana, a doktor Dervišević kaže da je za regeneraciju organizma igrača najvažnije spavanje.

"Bilo koja ekipa koja ode u različite uslove treba prije svega da provede jedno vrijeme u toj regiji odnosno kontinentu, a naši reprezentativci su to već učinili. Druga faza je produženo spavanje. To podrazumijeva da ako je igrač spavao osam sati, period spavanja sada treba produžiti za još dva sata. Treća stvar koja je bitna jeste produženi oporavak, odnosno odmaranje nakon utakmice, sa uzimanjem napitaka", rekao je doktor Dervišević u razgovoru za Klix.ba.

Ističe da je važno da reprezentativci BiH piju dosta vode kao i sokove od cijeđenog voća, najviše narandže i jabuke, sa dodatkom limuna.

"Igrači ne bi trebali napuštati svoj kamp i moraju se pridržavati pravila. Oni u Brazilu imaju svoje fizioterapeute i drugo osoblje. Uvjeren sam da će oni na najbolji mogući način pripremiti igrače za utakmice", rekao je doktor Dervišević.