Klub očekuje kaznu
19

Liverpoolovi navijači izazvali rasistički skandal: Okačili transparent nagog Origija

N. K.
Transparent okančen na dijelu tribine gdje su navijači Liverpoola (Foto: BPI/REX)
Transparent okančen na dijelu tribine gdje su navijači Liverpoola (Foto: BPI/REX)
Liverpool se suočava s novčanom kaznom nakon što su njihovi navijači večeras u Genku izvjesili transparent koji je opisan kao "vrlo uvredljiv i neprimjeren".

Naime, na transparentu je bila eksplicitna fotografija nagog Divocka Origija pored kojeg je trofej Lige prvaka, a uklonjen je 35 minuta prije početka utakmice nakon što su ga oduzeli Liverpoolovi zaštitari.

Uvredljivi transparent prikazuje napadača koji, prema pisanju britanskih medija, drži u rukama nenormalno veliki penis. Dužnosnici kluba bili su bijesni s obzirom na posljedice transparenta zbog rasizma.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Gotovo je sigurno da će UEFA poduzeti korake protiv Liverpoola, a primjer Bayerna iz maja prošle godine ide tome u prilog. Minhenski klub je tada kažnjen s 25.000 eura zbog "nedozvoljenog transparenta" koji je bio okačen u njihovom dvoboju polufinala Lige prvaka protiv Reala.

Liverpool je obećao da će poduzeti najjače moguće mjere protiv navijača koji su unijeli transparent na Luminus Arenu te da će proučiti snimke kako bi identifikovali odgovorne za bezobzirno ponašanje.

"Nogometni klub Liverpool osuđuje uvredljivi transparent prikazan na našem dijelu tribine uoči utakmice. Da budemo jasni, slika je upotrijebila rasistički stereotip", rekao je Liverpoolov glasnogovornik.