Engleska Premier liga
11

Liverpool uzvratio Chelseaju i slavio ubjedljivu pobjedu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši Liverpoola savladali su na svom Anfieldu Chelsea s 4-1 u meču 37. kola Premiershipa.

Bio je to drugi neč ovih klubova u samo četiri dana, koji je protekao u izrazitoj dominaciji Liverpoola i njegovoj uvjerljivoj pobjedi. No, u onoj puno važnijoj utakmici koju su ovi klubovi odigrali u subotu, u finalu FA Cupa u Londonu, Chelsea je bio bolji s 2-1.

Liverpool je nastupio bez kapitena Stevena Gerrarda, dok je Chelsea zaigrao u "šarenom sastavu''. Domaćin se puno bolje snašao i barem malo je naplatio dugove ''Bluesima'' od subote.

Liverpool je poveo u 19. minuti, kada je Suarez po desnoj strani izmiješai Chelseajevu odbranu, a onda je gotovo u ravni s gol-linijom loptom napucao Essiena od kojeg se ona odbila u mrežu. Sada je Newcastle jedina ekipa u Premiershipu ove sezone koja još nije zabila autogol.

U 25. minuti, Henderson je pobjegao odbrani Chelseaja, te je prizemnim udarcem u ugao svladao nesigurnog golmana Rossa Turnbulla, koji je u ovom susretu dobio priliku na golu ekipe iz zapadnog Londona.

Domaćin je već u 29. minuti poveo s 3-0. Carroll je lijepo glavom spustio loptu do Aggera, koji je također glavom iz blizine zabio gol.

U 35. minuti je Fernando Torres, kojeg je Kop očekivano počastio velikom porcijom zvižduka, projurio po desnoj strani Chelseajevog napada, a onda je topovski tukao u prečku.

Nešto kasnije je Stewart Downing lijepim udarcem uzdrmao stativu. Isti igrač nije se proslavio u sudijskoj nadoknadi prvog dijela, jer je zapucao penal dosuđen zbog prekršaja Ivanovića na Carrollu. Downing je pogodio stativu s bijele tačke. Liverpool je tako postao prva ekipa od sezone 1998/99 koja je u jednoj sezoni Premiershipa promašila čak pet kaznenih udaraca!

U 50. minuti, Ramires je nakon slobodnog udarca s desne strane spretno i sretno iz blizine ugurao loptu u mrežu za jedini pogodak gostiju. U 61. minuti, grubo je pogriješio golman gostiju Turnbull, koji je loptu iskosa ispucao tačno prema Shelveyju, a ovaj je pogodio u praznu mrežu za konačnih 4-1.

Time su ''Redsi'' očuvali tradiciju koja traje od 1962. godine, da u svakoj sezoni barem u jednoj utakmici postignu četiri pogotka. To im je uspjelo prvi puta u smiraj sezone. Time je Liverpool ipak uspio ''izjednačiti'', ali ne i ''nadmašiti'' neslavni rekord iz sezone 1903/04, u kojoj je također zabio samo 24 gola na svom terenu, kao i ove sezone. Ovo je bila tek šesta pobjeda ''Redsa'' na Anfieldu u Premiershipu ove sezone. Osvojili su 27 od mogućih 57 bodova. Čak i u sezoni 1953/54, u kojoj je ispao iz prve lige, Liverpool je dobio sedam utakmica na svom kultnom stadionu.

Chelsea je ovim porazom izgubio i teoreteske šanse izboriti plasman u Ligu prvaka iduće sezone kroz englesko prvenstvo. No, ''Bluesi'' će u kvalifikacije Lige prvaka iduće sezone ako 19. maja na Allianz Areni pobijede Bayern. 

Premiership, 37. kolo:

Liverpool – Chelsea 4-1 (Essien ag – 19, Henderson 25, Ager 29, Shelvey 61 / Ramires 50)