Pobjeda na Anfieldu
39

Liverpool rutinski savladao Porto i jednom nogom zakoračio u polufinale Lige prvaka

Piše: E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Liverpool je stekao veliku prednost nad Portom u četvrtfinalu Lige prvaka nakon što je na Anfieldu slavio rezultatom 2:0.

Redsi su dominirali od početka susreta i zabilježili su rutinsku pobjedu.

Već i 5. minuti na semaforu je stajalo 1:0. Roberto Firmino je bio asistent, a Naby Keita strijelac za 1:0. Keita je imao i dosta sreće s obzirom da je lopta na putu do mreže pogodila Olivera Torresa i promijenila smjer, te tako prevarila Ikera Casillasa.

Mohamed Salah se obrukao u 22. minuti kada je propustio stopostotnu priliku za 2:0. Izašao je sam na Casillasa, ali je katastrofalno šutirao i promašio čitav gol.

U 26. minuti Liverpool je stigao do drugog pogotka nakon lijepe akcije. Jordan Henderson je uposlio Trenta Alexander-Arnolda, a on u petercu pronalazi Firmina kojem nije bilo teško poslati loptu u prazan gol za 2:0.

Gosti su najbolje prilike imali u 30. i 32. minuti kada je Alisson Becker sjajno intervenisao nakon udaraca Mousse Marege.

Casillasova mreža zatresla se i na samom startu drugog poluvremena, ali je pogodak Sadija Manea poništen opravdano zbog ofsajda nakon asistencije iz VAR-sobe.

Alisson je još jednom bio uspješniji u duelu sa Maregom u 69. minuti, a potom je napadač Porta bio neprecizan iz odlične situacije u 78. minuti i na taj način su sve šanse Porta za pogotkom u gostima propale.

Revanš se igra 17. aprila na Dragau.