Ispisali historiju
51

Liverpool prvi klub nakon 132 godine engleskog nogometa koji je "pregazio" Premiership

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ekipa Liverpoola najbrže u historiji engleskog nogometa stigla je do brojke od 30 pobjeda u prvenstvu, a novom prvaku su za taj podvig trebale 34 odigrane utakmice.

Liverpool je u dosadašnja 34. odigrana kola upisao ukupno 30 pobjeda, a preostale četiri utakmice završene su sa dva poraza i dva remija. Redsi su poraze doživjeli od Watforda i Manchester Cityja, a remizirali su protiv Manchester Uniteda i Evertona.

Tim s Anfielda prije tri kola zvanično je postao prvak Engleske nakon što je Chelsea pobijedio Manchester City i tako matematički osigurao titulu Liverpoolu, nakon čega je ekipa Jurgena Kloppa doživjela poraz od Manchester Cityja i upisala pobjede protiv Aston Ville i Brightona.

U 132-godišnjoj historiji engleskog nogometa, nijedan tim u tako brzom periodu nije uspio doći do brojke od 30 pobjeda, što je samo još jedan pokazatelj koliko je još uvijek aktuelni prvak Evrope bio dominantan u ovoj sezoni te da su sasvim zasluženo osvojili naslov prvaka, prvi nakon 30 godina.

Trener Jurgen Klopp nedavno je rekao da je ovo samo početak te da će svim silama pokušati ostaviti sve igrače koji su trenutno na okupu kako bi naredne sezone ponovili ovaj uspjeh.
Liverpool nakon 34 odigrane utakmice ima 92 osvojena boda, čak 23 više od Manchester Cityja koji je drugi sa 69 bodova. Treći je Chelsea koji ima 60 bodova, četvrti Leicester sa 59 bodova, a peti je Manchester United koji ima 55 bodova.