Euforija na Anfieldu
134

Liverpool na nogama, Hodgson mu konačno donio radost i rasplamsao snove o tituli

Piše: O. T.
Liverpool je posljednju titulu Premiershipa osvojio prije 28 godina. (Foto: EPA-EFE)
Liverpool je posljednju titulu Premiershipa osvojio prije 28 godina. (Foto: EPA-EFE)
Roy Hodgson je najveću "pobjedu" Liverpoolu donio kao trener Crystal Palacea. Tako su navijači Redsa konačno dobili razlog da slave trenera koji obilježava njihov najtamniji period u novijoj eri. Palace je na Etihadu nokautirao atomski Manchester City (3:2) i povećao prednost Liverpoola na četiri boda.

Hodgson je od jula 2010. do januara 2011. godine vodio Liverpool, a Redsi su tada bili u rangu drugorazrednih timova Premiershipa, timova koji maksimalno mogu izboriti Evropsku ligu.

U 31 meču na klupi Redsa Hodgson je upisao tek 13 pobjeda i čak 10 poraza uz osam remija, a ekipa je postigla 43 gola uz primljenih 37. Jedina velika pobjeda koju je Hodgson tada upisao bila je na domaćem terenu protiv tada aktuelnog prvaka Chelseaja (2:0). Bio je to period u kojem je svako mogao dobiti Redse koji su gubili skoro sve derbije i usput padali od Newcastlea, Wolvesa, Blackburna, Stokea...

Ova današnja pobjeda Palacea kojeg predvodi Hodgson probudila je veću radost kod navijača Liverpoola nego ijedna Hodgsonova pobjeda iz perioda dok je bio trener Liverpoola.

Ova pobjeda otvara put ka tituli. Iako je do kraja prvenstva ostalo još 20 kola, Liverpool ima čemu da se nada. Mogu se Redsi u isto vrijeme i radovati, ali i žalostiti zbog činjenice da se od 2007. godine do danas uvijek poklopilo da skoro svaka ekipa koja Božić dočeka na prvom mjestu Premiershipa na kraju i osvoji Premiership. Samo dva puta to se nije desilo, a oba puta radilo se o Liverpoolu.

To je, dakle, ono što Redse može i ohrabriti i obeshrabriti, jer očigledno je da "Božićni prvak" ima velike šanse da bude i konačno prvak, samo što Redsi moraju konačno prelomiti i istrajati do kraja, što im nije uspijevalo u sezonama 2008/09. i 2013/14.

Interesantan je podatak i taj koji kaže da je Palace posljednji put slavio na Etihadu u ligi krajem 1990. godine, iste godine u kojoj je Liverpool posljednji put bio prvak.

Jasno je da nas u Premiershipu čeka velika borba, a gledajući kako su se titule osvajale u nekoliko posljednjih sezona, počela je nedostajati borba koja traje do posljednjih kola. Takvu borbu mogli bismo gledati ove sezone, a glavne uloge, kako stvari stoje, imat će Liverpool i City.

O Redsima smo već pisali na startu sezone najavivši da su u ovoj sezoni bolji nego u prošloj i da konačno izgledaju kao ekipa spremna da osvoji Premiership. Uostalom, i pobjeda nad Manchester Unitedom pokazala je koliko je Liverpool snažan.

Rezultati by SofaScore