Snažni Redsi
55

Liverpool je demonstracijom sile protiv Uniteda pokazao da može osvojiti titulu

Piše: O. T.
Xherdan Shaqiri je nakon ulaska s klupe postigao dva gola i riješio engleski derbi. (Foto: EPA-EFE)
Xherdan Shaqiri je nakon ulaska s klupe postigao dva gola i riješio engleski derbi. (Foto: EPA-EFE)
Pobijediti Manchester United u ovoj sezoni nije pretjerano težak posao, stanje na tabeli i učinak Crvenih đavola govore za sebe. Pobijediti ga i totalno nadigrati, međutim, u najvećem engleskom derbiju u kojem je United predvođen Joseom Mourinhom došao braniti svoj gol pokazuje da ste spremni za najveće domete. Liverpool je to sinoć na Anfieldu pokazao.

Manchester United je u krizi, ali i kao takav uspio je osvojiti bod na Stamford Bridgeu protiv Chelseaja koji je tek u posljednjim minutama sudijske nadoknade postigao gol; uspio je savladati i Juventus u gostima; remizirati protiv Arsenala kod kuće ostavljajući dojam da je mogao i slaviti.

Upisao je United ove sezone i nekoliko neugodnih poraza poput onog od Brightona na početku sezone (3:2), od West Hama (3:1), Tottenhama kod kuće (3:0)... Ali, niko još ove sezone nije nadigrao United, pomeo ga u onoj mjeri u kojoj je to učinio Liverpool.

I opet da se vratimo na početak, savladati United nije problem, ali savladati i totalno nadigrati ekipu Uniteda koju predvodi Mourinho i koja je došla braniti svoj gol nije nimalo lako. Sinoćnji poraz vjerovatno je najgora predstava Uniteda u eri Mourinha. Ne radi se o tome da United u nekim drugim mečevima igra ljepše, nego o tome da se ovaj United uvijek uspijeva prilično dobro braniti onda kada mu je to i jedini cilj.

United se sinoć branio, ali je Liverpool imao 36 udaraca prema golu, stvarao šanse, odbranu Uniteda u velikom dijelu meča držao na konopcima i tako demonstrirao silu, predstavio se kao jedan od najozbiljnijih kandidata za titulu.

Istim rezultatom (3:1) kao sinoć na Anfieldu, United je poražen ove sezone i na Etihadu od Manchester Cityja, a kod kuće je izgubio još teže od Tottenhama (3:0). Ipak, niko nije "uništio" United kao sinoć Liverpool.

Jedan od pokazatelja da su ovi Redsi napredniji nego ranije, da je Jurgen Klopp nadogradio svoj tim jeste činjenica da je ovo prva pobjeda Liverpoola nad Unitedom od dolaska Kloppa i Mourinha na klupe ovih timova. Dakle, United je bez obzira na dojam koji ostavlja, bio ekipa koju Liverpool nije znao kako pobijediti, ekipa čiju odbranu nije znao otključati. Do sinoć.

Ogromne, vjerovatno najveće zasluge za pobjedu Redsa imao upravo Klopp. On je sinoć pokazao da zna unaprijediti svoju igru čiji osnovni postulat jeste visok tempo, taj "heavy metal" nogomet, ali da ipak on nije nešto čemu se ne mogu dodati određene promjene koje ekipu mogu učiniti mudrijom, pametnijom, manje naivnom u mečevima kada vam se protivnik zatvori.

Klopp je sinoć primijetio da United igrajući u formaciji 3-4-1-2 na lijevoj strani odbrane ima dva dešnjaka Ashleyja Younga i Victora Lindelofa što je značilo da će Salah teško ulaziti unutra na lijevu nogu, jer dešnjacima to neće biti veliki problem da brane. Stoga, Salah je igrao više centralno, a desno je otišao Mane koji je dešnjak i kojem nije problem da dribla "vani". Time je mogao dodatno širiti Unitedovu odbranu. Jasno, ni Mane se nije ustručavao ulazaka unutra, uostalom tako je i postigao prvi gol kada je utrčao iza Lindelofa pri čemu je pobjegao Youngu.

Nakon što je United od početka drugog poluvremena prešao na 4-3-3 gdje je Matteo Darmian otišao na desnog beka pri čemu se Young povukao na klasičnog lijevog beka, Klopp je mogao primijetiti da Crveni đavoli uspijevaju kontrolirati napade Redsa.

Klopp je reagirao tako što je po ulasku Xherdana Shaqirija u 70. minuti Manea poslao lijevo da ide na Darmiana, Firmina je poslao na desnu stranu, Salaha u napad, a Shaqirija iza njega. Sjetit ćete se, drugi gol je pao nakon što Mane prolazi Darmiana "jedan na jedan", ubacuje loptu unuta, a do nje kasnije stiže Shaqiri koji postiže gol za 2:1.

Shaqiri je još jedan čisti dokaz koliko je Liverpool ove sezone bolji nego ranije. Jasno, tu je dolazak Alissona (sinoć je pogriješio za gol, ali čovjek je već opravdao veliki dio uloženog novca u njega, ipak je primio samo sedam golova u 17 mečeva Premiershipa), kao i dolasci Fabinha, Nabyja Keite, dolazak fenomenalnog Virgila Van Dijka u januaru ove godine, ali uloga Shaqirija u sinoćnjem meču kao i u nekim drugim mečevima ove sezone pokazuje kako Klopp zna šta želi, kako zna pogoditi pojačanje i kako ga zna koristiti kao čistu nadogradnju u igri. Ulazak Shaqirija, koji je postigao i treći gol, dodatno je poremetio igru Uniteda i Liverpool je na kraju mogao slaviti ubjedljivije.

Redsi nakon 17 kola imaju prvo mjesto uz bod više od Cityja, a ono što posebno impresionira je činjenica da su primili samo sedam golova, jer odbrana je bila bolna tačka ovog tima u ranijim sezonama. Liverpool je počeo rušiti i protivnike koji dođu igrati na bod, a ni to u prethodnim sezonama nije uspijevao raditi. Sve su to odrazi tima koji je spreman za najveće domete.