Nogomet
0

Liverpool će braniti naslov u Ligi prvaka

NINA
Evropski prvak Liverpool ipak će imati priliku braniti naslov u novoj sezoni Lige prvaka, objavila je danas krovna evropska nogometna organizacija – UEFA.

Iako je UEFA ranije odbacila mogućnost da se promijene pravila za Ligu prvaka sljedeće godine, kako bi Liverpoool mogao braniti naslov, lobiranje predsjednika UEFA-e Lennarta Johanssona i mnogih drugih natjeralo je Izvršni odbor da promijeni mišljenje.

Podsjetimo, Liverpool se nije uspio kvalificirati za Ligu prvaka jer je englesku Premijer ligu završio na petom mjestu, a pravo takmičenja imaju samo četiri najbolja engleska kluba.

Ipak, nakon današnje odluke, evropski prvak će svoj nastup u Ligi morati izboriti kroz tri pretkola. Parovi prvog pretkola bit će izvučeni 24. juna, prve utakmice igrat će se 12. i 13. jula, a revanšni susreti sedam dana kasnije.

Ovom odlukom UEFA je po prvi put izmijenila pravila vezana uz nastup klubova iz pojedinih zemalja u Ligi prvaka. Po prvi put u historiji takmičenja jedna će zemlja (Engleska) imati pet predstavnika u elitnom evropskom nogometnom takmičenju.

Osim toga, kako ponovno ne bi došlo do ovakve situacije, UEFA je donijela i odluku da ubuduće prvak Europe ima zagarantirano mjesto u sljedećoj sezoni Lige prvaka, s tim da se maksimalan broj klubova iz jedna zemlje ne mijenja.

Da je ova odredba već postojala Everton, kao četvrti u Premiershipu, ne bi dobio priliku nastupiti u idućoj sezoni Lige prvaka.