Zanimljive anegdote
4

Lippi u izolaciji gleda SP 2006. godine i svoja legendarna finala: Zidane me šokirao

F. Z.
Marcello Lippi (Foto: EPA-EFE)
Marcello Lippi (Foto: EPA-EFE)
Legendarni nogometni trener i prvak svijeta sa Italijom 2006. godine Marcello Lippi govorio je za Rai Radio 1 iz svog doma u Viareggiju gdje se nalazi u izolaciji.

Bivši selektor Azzurra kaže kako dane u izolaciji provodi gledajući utakmice sa Svjetskog prvenstva 2006. godine, kao i svoja legendarna klupska finala.

"Gledao sam sve utakmice sa Svjetskog prvenstva 2006. godine, kao i sva finala u kojima sam učestvovao kao trener. Imao sam par dobrih, neka su bili nesretna, neka nisu, ali samo činjenica da ste u finalu je uvijek važan korak u karijeri. Poraz koji je ostavio izuzetno gorak okus u ustima je onaj 2003. godine u Manchesteru kada sam s Juventusom poražen nakon jedanaesteraca od Milana", rekao je Lippi, a onda se prisjetio velikog finala iz 2006. godine:

"Bio sam šokiran Zidaneovim ponašanjem. Radio sam s njim u Juventusu i on je jedna nevjerovatna osoba, jako skroman i inteligentan", rekao je Lippi.

Italija je nakon jedanaesteraca slavila i četvrti put u historiji postala prvak svijeta.

"Gledao sam tu utakmicu najmanje 20 puta i svaki put je emotivno. Odabrao sam Grossa za posljednji jedanaesterac, jer je najbolji izvođač već bio odabran. Sjetio sam se da je izborio penal protiv Australije (Totti pogodio u 95. minuti za prolazak Italije), da je postigao pogodak protiv Njemačke u produžecima i rekao sam mu: 'Ti si čovjek za posljednje minute, zbog toga ćeš ti izvesti jedanaesterac'. Nije mogao vjerovati", rekao je Lippi.