Nogomet
9

Lippi o tituli s Mundijala '06: Buffon je pušio cigare zbog nervoze, moje naočale su u muzeju

Klix.ba
Marcelo Lippi (Foto: EPA)
Marcelo Lippi (Foto: EPA)
U historiji fudbala samo su dva čovjeka kao treneri uspjeli osvojiti Ligu prvaka i Svjetsko prvenstvo. To su Marcelo Lippi (68) i Vicente del Bosque (65). Lippi je Ligu prvaka osvojio s Juventusom 1996. godine, a Svjetsko prvenstvo s Italijom 2006. godine. Del Bosque je s Real Madridom dva puta osvojio Ligu prvaka (2000. i 2002.), dok je sa Španijom osvojio Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

U razgovoru za FIFA TV Lippi je otkrio neke zanimljivosti njegovog tima koji je 2006. godine osvojio Mundijal u Njemačkoj nakon što je u finalu nakon penala savladana Francuska. Lippi ističe da nije imao problema sa snom, što se ne može reći i za igrače koje je vodio.

"Pirlo je mirno spavao, Buffon i Gatusso su pušili cigare"

"Ja uvijek spavam dobro. Zapalim cigaru na terasi i odem spavati. Bio sam smiren. Pitao sam i Pirla kako je spavao, a on bi odgovorio: 'Naravno da sam spavao vrlo dobro'. Neki drugi poput Buffona i Gatussa bi pušili cigare, jer nisu mogli lako zaspati. Ali, to nije utjecalo na igru na terenu", otkriva Lippi.

Slavni stručnjak se prisjeća kako je osjećao da će Trezeguet promašiti penal za Francusku u finalu, što je na kraju i pomoglo da Italija osvoji titulu. Razlog tome je taj što je Trezeguet u finalu Lige prvaka 2003. godine također promašio penal. Zbog toga je Lippi smatrao da će promašiti i tada. Kao ključni faktor uspjeha Italije, Lippi ističe zajedništvo u ekipi. Nije bilo "zvijezda".

"Svi su dali veliki doprinos i pokazali su fantastičnu želju. Naprimjer, rekao bih Tottiju da će odmarati i ne bi bilo problema. Isto je bilo i sa Tonijem kada bih umjesto njega koristio Gilardina. Ako imate samo jednog ili dvojicu koji žele biti zvijezde i raditi sami, onda ne možete osvajati trofeje", govori Lippi.

"Zašto sam ubacio četiri napadača?"

U polufinalu Italija je nakon produžetaka golovima Grossa i Del Piera sa 2:0 savladala domaćina Njemačku. Tada je Lippi u produžecima donio hrabru odluku, a to je da u igru pošalje četiri napadača. Tako su u isto vrijeme na terenu igrali Totti, Gilardino, Iaquinta i Del Piero.

"Njemačka nikada u historiji nije izgubila u Dortmundu. Igrali smo pred 70 hiljada Nijemaca i samo pet hiljada Italijana. Pokazali smo fantastičan karakter i autoritet. Ubacio sam četvrtog napadača, jer se više ništa nije dešavalo u sredini. Igrali su napad protiv odbrane. U tim momentima, naša odbrana nije dopuštala apsolutno ništa da prođe. Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Materazzi i Grosso štićeni od Gatussa. Ništa nije moglo proći. Ako se sjećate, pogodili smo stativu i prečku u produžecima. Tada sam počeo vjerovati da možemo osvojiti Svjetsko prvenstvo", prisjeća se Lippi.

"Nisam htio da polomim naočale"

Francuska i Italija su se prije finala na Mundijalu 2006. godine susrele nekoliko puta i obično bi Francuzi slavili. Lippi je bio uvjeren da će u Njemačkoj biti drugačije.

"Francuska nas je na Mundijalu 1998. godine pobijedila na penale i to nezasluženo. Onda su nas dobili na Evropskom prvenstvu dvije godine kasnije u Holandiji kada su izjednačili samo 10 sekundi prije kraja. Ne 10 minuta, nego 10 sekundi. Onda su u produžetku zlatnim golom Trezegueta pobijedili. Rekao sam da ne može više tako i da je ovo naš red. Bio sam siguran", poručuje Lippi.

Nakon što su Italijani osvojili titulu Grossovim golom iz penala u petoj seriji, Lippi nije odmah slavio. Prvo se pobrinuo za naočale.

"Kada sam 1996. godine sa Juventusom pobijedio Ajax i osvojio Ligu prvaka, stavio sam naočale u džep i počeo trčati prema igračima. Dok sam trčao, naočale su ispale i slomile se. To se desilo 1996. godine. Kada je Grosso pogodio za titulu Svjetskog prvaka protiv Francuske u finalu, okrenuo sam se, skinuo naočale, stavio ih u oklop, zatvorio, okrenuo se i tek onda počeo slaviti. Izgleda nemoguće. Svi me pitaju zašto sam to uradio, ali ja kažem da je to bilo da bih sačuvao svoje naočale i one su sada u FIFA-inom muzeju".