Anketa čitatelja lista Marca
15

Lionel Messi favorit za osvajanje Zlatne lopte, Casillas drugi

Klix.ba
Lionel Messi do sada je tri puta zaredom osvajao Zlatnu loptu (Foto: AFP)
Lionel Messi do sada je tri puta zaredom osvajao Zlatnu loptu (Foto: AFP)
Ako je vjerovati jednom od najutjecajnih sportskih listova u svijetu, španskoj Marci, Argentinac Lionel Messi je favorit za osvajanje Zlatne lopte, nagrade koja se dodjeljuje za najboljeg nogometaša svijeta.

U anketi Marce, Messi je dobio 42,3 posto od 115.697 glasova. Argentinac je u sezoni koja je iza nas postigao nevjerovatna 73 gola, 50 u Primeri, 14 u Ligi prvaka, tri u Kupu Kralja, tri u Superkupu protiv Real Madrida, jedan u Superkupu Evrope protiv Porta i dva na Svjetskom klupskom prvenstvu. Ovo je bilo dovoljno da napadač Barcelone postane nogometaš koji je postigao najviše golova u historiji za jednu sezonu.

Iza Messija našao se golman Real Madrida i reprezentacije Španije Iker Casillas. Za kapitena Furije i Blancosa glasalo je 37,8 posto anketiranih. Na trećem mjestu je Portugalac Cristiano Ronaldo sa 10,3 posto glasova. Ronaldo je bio ključni igrač u Realovom osvajanju Primere, u kojoj je protekle sezone postigao 46 golova.

Četvrti je Andres Iniesta sa 5,4 posto glasova, peti je Xavi sa 2,4, a šesti Pirlo sa 0,9 posto glasova, koliko ima i sedmoplasirani Diddier Drogba.