Nogomet
31

Linijski sudija koji je eliminisao BiH sa SP-a ne osjeća krivicu

Klix.ba
Linijski sudija sa Novog Zelanda Mark Rule direktno je oštetio bh. reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u utakmici protiv Nigerije i tako izbacio našu selekciju iz daljnjeg takmičenja. No, o svojoj greški ne razmišlja previše.
Mark Rule
Mark Rule
Rule je poništio regularan gol Edina Džeke te tako veoma doprinio da naš tim ne prođe grupu na SP-u. On se potom našao na udaru kritika, budući da je glavni sudija tog meča Peter O'Leary, također Novozelanđanin, poništio gol nakon što je Rule podigao zastavicu za ofsajd. Snimci su pokazali da je pogriješio.

Peticiju za to da se O'Leary ukloni sa SP-a potpisalo je 20.000 ljudi. Rule se vratio na Novi Zeland prije polufinala SP-a, ali nije bio previše raspoložen da komentariše jedinu utakmicu koju je dobio novozelandski trio na turniru u Brazilu (na utakmici Nigerija - BiH drugi pomoćni sudija bio je Jan-Hendrik Hintz, također sa Novog Zelanda).

Sasvim je sigurno da ovaj trojac neće uskoro doći na odmor u BiH, no iskustvo iz Brazila nije narušilo samopouzdanje Rulea, piše novozelandski portal Stuff.

"Dobro sam, sudio sam utakmicu nakon povratka kući i sa moje tačke gledišta to je jako dobro", rekao je Rule.

Rule i Hintz su dvojica od četvorice pomoćnih sudija sa Novog Zelanda na FIFA-inoj listi. Nakon što je napravio grubu grešku, Ruleova budućnost u FIFA-i postala je neizvjesna.

"Još je rano govoriti o tome, vidjet ćemo kada dođu turniri, ne mogu ništa govoriti unaprijed", kazao je Rule, koji očito nema problem sa greškom koju je napravio.