Progovorio protiv netolerancije
2

Lindegaard: Nogometu treba homoseksualna zvijezda

Totalsport
Anders Lindegaard (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Lindegaard (Foto: Arhiv/AFP)
Golman Manchester Uniteda Anders Lindegaard prozvao je nogometne navijače zbog netolerancije prema homoseksualcima i poručio kako nogometu treba jedna zvijezda homoseksualne orijentacije.

Danski čuvar mreže u svome je blogu izrazio mišljenje o tabu-temi homoseksualnosti u nogometu.

"Kao nogometaš smatram da su moji homoseksualni kolege ponajprije u strahu od reakcije navijača. Mislim da sami igrači ne bi imali problema s prihvaćanjem homoseksualaca. Atmosfera na terenu i na tribinama je teška. Mehanizam je primitivan i često je izražen kroz stereotip da bi pravi muškarac trebao biti hrabar, snažan i agresivan. A to nije slika koju nogometni navijač povezuje s homoseksualcem", napisao je Lindegaard i dodao:

"Smatram da je problem u tome što je puno nogometnih navijača zarobljeno u vremenu netolerancije koja nije u skladu s razvojem modernog društva posljednjih desetljeća. Dok je ostatak svijeta liberalniji i civiliziraniji, nogometni svijet je ostao zarobljen u prošlosti kad je u pitanju tolerancija", dodao je Lindegaard, otkrivši da je sa svojom djevojkom Misse Beqiri raspravljao o tome bi li trebao napisati blog o ovoj temi.

"Zatvoriti oči bi značilo da ne priznajemo da postoji problem. A naravno da je problem ako mladi homoseksualac koji voli nogomet mora odustati od sporta jer se osjeća isključenim. Svaka diskriminacija je potpuno neprihvatljiva, neovisno o tome radi li se o boji kože, religiji, seksualnosti... Homoseksualcima treba njihov junak. Treba im osoba koja se usuđuje stati iza svoje seksualnosti", zaključio je golman Uniteda.