Nogomet
13

Lijepa sportska priča: Selo sa 650 stanovnika dobilo drugoligaša

Totalsport
Lijepa nogometna priča dolazi nam ovih dana iz Francuske. Klub iz sela Luzenac, koje broji svega 649 stanovnika, izborio je plasman u drugu ligu.

Nakon pobjede protiv Boulognea u prošlom kolu trećeligaškog takmičenja postalo je jasno da Luzenacu više nikako ne može pobjeći promocija u viši rang. Prvi put u historiji ovaj mali klub će zaigrati u drugoj ligi, ali to nije sve. Luzenac je klub iz najmanjeg mjesta ikad koji će biti dio drugog ranga francuskog nogometa.

Uspon Luzenaca je počeo 2000. godine kada je izborio plasman u petu ligu. Pet godina kasnije je ušao u četvrti razred, a 2009. i u trećeligaško društvo. Velika se stvar za ovaj mali klub dogodila prije tri godine kada ga je kupio Jerome Ducros, vlasnik tvrtke za prodaju nekretnina, koji je uložio novac prijeko potreban za daljnji napredak.

Godinu kasnije u klub je kao počasni predsjednik ušao legendarni golman Fabien Barthez. Bivša jedinica francuske reprezentacije i nekadašnji golman Marseillea, Monaca i Manchester Uniteda rođen je u 30 kilometara udaljenom Lavelanetu. Funkciju počasnog predsjednika nije shvatio olako. Odlučio je stvarno pomoći, a to se posebno očitovalo kod dovođenja pojačanja budući da je svojim autoritetom uspio privući i nekadašnje vrlo dobre prvoligaške igrače.

Klub danas igra na stadionu Courbet u Foixu, 30-ak kilometara udaljenom od Luzenaca, jer mu Francuski nogometni savez nije dozvolio da igra na svom seoskom stadiončiću s jednom tribinom. Na utakmicama se prosječno okuplja oko 1.200 gledatelja, gotovo dvostruko više nego što mjesto ima stanovnika. Sljedeći korak vodstva kluba je stvoriti stabilnog drugoligaša, a u tu svrhu će se ugledati u susjedni Toulouse, najveći klub u regiji.

Dok su u sjaju Pariza i Monte Carla posljednjih godina stvoreni nogometni bogataši pogonjeni arapskim novcem, mali Luzenac je ispričao puno ljepšu sportsku priču...