Nogomet
15

Liga prvaka: Večeras posljednje kolo grupne faze, rasplet u grupama A, B, C i D

Piše: D. B.
Trening Bayer Leverkusena (Foto: EPA)
Trening Bayer Leverkusena (Foto: EPA)
Večeras se igraju utakmice posljednjeg, šestog kola grupna faze Lige prvaka u okviru grupa A, B, C i D.

Grupa A

Olympiacos - Malmo

Olympiacos će proći dalje ako pobijedi, s tim da Juventus izgubi od Atletica. Remi s Malmom bi bio dovoljan za treće mjesto. S druge strane, Malmo bi osigurao treću poziciju pobjedom protiv Olympiacosa.

Juventus - Atletico

Atletico je prošao i zadržat će prvo mjesto ukoliko ne izgubi od Juventusa, dok će Stara dama osigurati plasman dalje remijem i u slučaju da Olympiacos ne pobijedi. Pobjeda s razlikom od dva i više golova protiv Atletica bi talijanskom klubu osigurala prvo mjesto u grupi.

Tabela:

  1. Atletico 12
  2. Juventus 9
  3. Olympiacos 6
  4. Malmo 3

Grupa B

Liverpool - Basel

Liverpool će proći u nokaut fazu ako pobijedi, a ako ne uspije u tome, završit će treći, s tim da Ludogorec ne osvoji više bodova u duelu s Realom. Basel će proći dalje ako remizira, pa čak i ako Ludogorec pobijedi, a razlog je međusobni omjer.

Real Madrid - Ludogorec

Real Madrid definitivno ide u nokaut fazu, a jedino što može postići u ovoj utakmici je stopostotni učinak. Ludogorec nema šansi za nokaut fazu, ali će završiti treći ako pobijedi Real, ili odigra neriješeno, a Liverpool izgubi.

Tabela:

  1. Real Madrid 15
  2. Basel 6
  3. Liverpool 4
  4. Ludogorec 4

Grupa C

Monaco - Zenit

Monacu je za nokaut fazu potreban remi i u tom slučaju će završiti prvi ako Leverkusen izgubi. Monaco bi osvojio prvo mjesto ako pobijedi, a Leverkusen ne savlada Benficu.

Benfica - Leverkusen

Leverkusen, za koji nastupa bh. reprezentativac Emir Spahić, siguran je učesnik nokaut faze. Na prvom mjestu grupe će završiti ako pobijedi Benficu ili odigra neriješeno, a da pri tome Monaco ne pobijedi ekipu Zenita. Benfica ne može s posljednje pozicije u grupi.

Tabela:

  1. Leverkusen 9
  2. Monaco 8
  3. Zenit 7
  4. Benfica 4

Grupa D

Galatasaray - Arsenal

Arsenal je već u nokaut fazi, a prvo mjesto će osvojiti ako pobijedi, a Dortmund izgubi, ili ako pobijedi dovoljnom razlikom da prestigne Dortmund u gol razlici, što je šest golova. Za to je potreban remi Dortmunda i Anderlechta. Galatasaray je sigurno četvrti.

Dortmund - Anderlecht

Dortmund je prošao dalje, a prvo mjesto će zadržati i remijem s Anderlechtom ako Arsenal ne pobijedi Galatasaray razlikom koja nije dovoljna da prestigne njemački tim. Dortmund ima bolju gol razliku, riječ je o čak šest pogodaka. Anderlecht će završiti treći i igrat će u Evropskoj ligi na proljeće.

Tabela:

  1. Dortmund 12
  2. Arsenal 10
  3. Anderlecht 5
  4. Galatasaray 1