Nogomet
0

Liga prvaka: Porto izbacio Manchester, a Juvetus zasluženo ispao

NINA/Sarajevo-X
U revanš utakmicama osmine finala Lige prvaka, Porto je zasluženo izbacio Manchester iz daljnjeg takmičenja, dok je Deportivo bio bolji od Juventusa i izborio prolaz u četvrtfinale.

PORTO IZBACIO MANCHESTER

Nogometaš FC Porta, Francisco Costinha, u posljednjoj minuti revanš susreta osmine finala Lige evropskih prvaka s Manchesterom Unitedom, postigao je pogodak nakon pogreške golmana Tima Howarda i tako svojoj ekipi osigurao prolaz u četvrtfinale ovog prestižnog natjecanja.

Od 31. minute domaćini su vodili pogotkom Paula Scholesa, što im je bio dovoljan rezultat za prolaz u četvrtfinale, budući da su u prvom susretu, u kojem je slavio Porto s 2:1, postigli pogodak “na strani”.

No u posljednjoj minuti regularnog dijela susreta, nakon slobodnog udarca Bennija McCarthyja s ruba šesnaesterca, nespretno odbijenu loptu vratara Howarda u mrežu je pospremio Costinha, što je izazvalo nevjericu na tribinama, budući da se već slavio prolaz u četvrtfinale.

“Crveni vragovi” će se sjećati 45. minute susreta, kada je Scholesov pogodak, koji bi zapečatio sudbinu Portugalaca, nepravedno poništen nakon navodnog zaleđa.

JUVENTUS ZASLUŽENO ISPAO

Talijanski Juventus oprostio se od daljnjeg nastupa u Ligi prvaka nakon što je na svom Stadio Delle Alpiju poražen od španskog predstavnika Deportiva iz La Corune, koji je i u prvom susretu bio bolji rezultatom 1:0.

Španci su prošli dalje zahvaljujući Walteru Pandianiu, koji je u 12. minuti izvrsnim udarcem postavio konačni rezultat.

Juventus je uzvratio preko Fabrizia Miccolija, čiji je udarac golman Molina odbio, a u drugom dijelu stativu je pogodio igrač domaćih, Stephen Appiah.

Španci su na kraju mogli slaviti i sa 2:0, da je Nourredine Naybets u 90. minuti bio precizniji, no i 1:0, i nakon dva susreta ukupnih 2:0, bilo je dovoljno da španska momčad prođe dalje.

Juventus je zaostatak iz prvog susreta pokušao dostići bez suspendiranog Antonia Contea i ozlijeđenog Davida Trezegueta.

CHELSEA REMIJEM OSIGURAO PROLAZ

Ekipa londonskog Chelsea osigurala je prolaz u četvrtfinale Lige evropskih prvaka nakon što je na svom Stamford Bridge stadionu, u revanš susretu osmine finala remizirala sa njemačkim VfB Sttutgartom. Bilo je 0:0.

Rezultat prvog susreta igranog u Sttutgartu bio je 0:1 za Chelsea.

Englezi su utakmicu otvorili dobro sa Damienom Duffom, koji je protivničkoj odbrani zadavao dosta problema, no gosti su situaciju mogli okrenuti u svoju korist da je u 77. minuti iz izgledne prilike Boris Živković glavom pucao preciznije.

U posljednjim minutama susreta Chelsea je uzvratio pritisak, pa je Adrian Mutu dva puta opasno zaprijetio, no vratar Hildebrand je bio priseban.

Nakon toga Jesper Gronkjaer pogađa stativu, a u posljednjim trenucima susreta priliku je imao napadač Sttutgarta,Kevin Kuranyi, no njegov pokušaj bez velikih poteškoća osujetio je golman Cudicini.

LYON PO PRVI PUT U ČETVRTFINALU LIGE PRVAKA

Pogotkom brazilskog nogometaša Juninha, francuski Lyon je po prvi put u svojoj historiji osigurao prolaz među osam najboljih klubova Lige evropskih prvaka.

Pobjeda nad Real Sociedadom, domaćinima je došla nakon što je u 77. minuti Peguy Luyindula prošao po lijevoj strani, ubacio loptu u šesnaesterac, točno na Brazilca Juninha, koji je udarcem lijevom nogom pospremio u mrežu gostiju.

Domaći su susret otvorili poteškoćama budući da se nakon samo 16 minuta igra u duelu sa Igorom Gabilondom ozlijedio golman Gregory Coupet.

S druge strane Španci su postizanju pogotka najbliže došli kada je loptu upućenu udarcem glavom Xabi Alonsa s linije “skinuo” Eric Deflandre, nakon čega je uskoro Juninho postigao jedini pogodak susreta.

Real Sociedad prvi je susret izgubio zahvaljujući autogolu Gabriela Schurrera.

Rezultati revanš utakmica osmine finala Lige prvaka odigranih u utorak:

Manchester United - FC Porto 1:1 (1:2) Scholes 32; Costinha 90

Juventus - Deportivo 0:1 (0:1) Pandiani 12

Chelsea - Stuttgart 0:0 (1:0)

Lyon - Real Sociedad 1:0 (1:0) Juninho 77