Nogomet
9

Liga prvaka: Novi duel Reala i Liverpoola, Spahićev Bayer gost Zenitu

Piše: D. B.
Trening Atletico Madrida (Foto: EPA)
Večeras se igra osam susreta četvrtog kola grupne faze Lige prvaka u grupama A, B, C i D.

Grupa A

Malmo - Atletico Madrid

Malmo je u 4. kolu domaćin Atleticu od kojeg je u Madridu u prošlom kolu izgubio 0:5. Šveđani sada moraju tražiti bolji rezultat. S druge strane, namjera Atletica je ostanak na prvoj poziciji, a lakšeg protivnika od Malmoa u ovoj grupi neće imati.

Juventus - Olympiacos

Juventus večeras ima imperativ pobjede protiv Olimpiacosa, koji je savladao Staru damu u prošlom kolu na svom terenu rezultatom 1:0 i trenutno na drugom mjestu ima tri boda više od trećeplasirane ekipe iz Torina. Grci će učiniti sve kako bi ostavili Juve iza sebe, a da li će uspjeti u tome, ostaje da se vidi.

Tabela:

  1. Atletico Madrid 6
  2. Olympiacos 6
  3. Juventus 3
  4. Malmo 3

Grupa B

Basel - Ludogorec

Basel je u prošlom kolu poražen od Ludogoreca i sada se želi osvetiti i povećati broj bodova te se zadržati u borbi za drugo mjesto, s obzirom na činjenicu da je Real apsolutni favoriti. Ludogorec ima isti cilj, jer je također u borbi za drugo mjesto.

Real Madrid - Liverpool

Real je na Anfielfu pobijedio ekipu Liverpoola s "glatkih" 3:0. Iako je Liverpool odlična ekipa i potrebni su joj bodovi u utakmici protiv Kraljeva kako bi ostala konkurentna za drugu poziciju, teško je vjerovati da Redsi mogu napraviti iznenađenje. Real je s druge strane superioran u grupi B i ima maksimalnih devet bodova. Ekipa Carla Ancelottija sigurno želi savladati Liverpool i pred svojim navijačima.

Tabela:

  1. Real Madrid 9
  2. Ludogorec 3
  3. Liverpool 3
  4. Basel 3

Grupa C

Zenit - Leverkusen

Bayer za koji nastupa bh. reprezentativac Emir Spahić nalazi se na prvom mjestu sa šest bodova. U četvrtom kolu je gost Zenitu, koji je treći sa dva boda manje. Ruskom timu su potrebni bodovi kako bi održao korak za Monacom ili ga eventualno preskočio, dok njemački Bundesligaš želi ostati na prvom mjestu. Ovo bi mogla biti veoma interesantna utakmica, s obzirom da je Leverkusen u prvom susretu pobijedio Zenit 2:0.

Benfica - Monaco

Benfica je razočarala svoje navijače, jer ima samo jedan bod iz tri utakmice. Sada ima priliku da se iskupi na svom terenu i pobjedom protiv Monaca se vrati u trku za mjesta koja vode u nokaut fazu. Monaco dolazi s namjerom da osvoji bodove, sačuva drugu poziciju ili eventualno preskoči Leverkusen. U prvom susretu je bilo 0:0, a Benfica sada ima prednost domaćeg terena.

Tabela:

  1. Leverkusen 6
  2. Monaco 5
  3. Zenit 4
  4. Benfica 1

Grupa D

Arsenal - Anderlecht

Arsenal je iz dvije utakmice skupio šest bodova i u prošlom kolu je na gostovanju savladao Anderlecht. Sada je domaćin i računica je jasna, pobjeda donosi ovjeru plasmana u nokaut fazu. Sve ostalo bi bilo veliko iznenađenje.

Dortmund - Galatasaray

Dortmund je impresivan u grupnoj fazi i ima maksimalan broj bodova. U goste dolazi Galatasaray koji ima jedan bod i u Njemačkoj, po svemu sudeći, nema šta tražiti.

Tabela:

  1. Dortmund 9
  2. Arsenal 6
  3. Anderlecht 1
  4. Galatasaray 1

Utakmica Zenit - Leverkusen se igra od 18:00 sati, dok ostali susreti počinju u 20:45 sati.