Nogomet
10

Liga prvaka: Derbi Atletica i Bayerna, Celtic dočekuje Guardiolin City

Piše: O. T.
Trening Bayern Minhena u Madridu (Foto: EPA)
Trening Bayern Minhena u Madridu (Foto: EPA)
Večeras su na rasporedu utakmice 2. kola Lige prvaka u grupama A, B, C i D. Od svih mečeva, najviše pažnje privlači meč između Atletico Madrida i Bayern Minhena na Vicente Calderonu.

Grupa A

Arsenal - Basel

Nakon domaćeg poraza od Liverpoola u 1. kolu Premiershipa Arsenal je upisao pet pobjeda i dva remija u svim takmičenjima, a u posljednja tri meča postigao je čak 11 golova i primio samo jedan. Dodamo li i to da su u 1. kolu grupne faze Lige prvaka Topnici remizirali na najtežem gostovanju u grupi protiv Paris Saint-Germaina, onda je jasno da je tim Arsena Wengera apsolutni favorit i teško će propustiti pobjedu protiv Basela.

Švicarci također imaju sjajnu formu, jer su u ovoj sezoni u 12 zvaničnih utakmica upisali 11 pobjeda i jedan remi, ali taj remi je onaj protiv Ludogoretsa u 1. kolu grupne faze. Možda taj remi pokazuje da onih 11 pobjeda nisu toliko velike?

Arsenalu će u ovom meču nedostajati Coquelin, Mertersacker, Ramsey, Welbeck (svi povrijeđeni) i Giroud (suspendovan), dok je povrijeđeni Janko jedini igrač na kojeg ne može računati Urs FIscher.

Ludogorec - PSG

Ludogorec je u 1. kolu osvajanjem boda u gostima protiv Basela ostvario lavovski posao, jer jasno je da je njihov "plafon" u ovoj grupi eventualno osvajanje trećeg mjesta i plasman u nokaut fazu Evropske lige. Osvajanje jednog od prva dva mjesta graniči s novim svjetskim čudom. Protiv PSG-a bi novi bod bio "praznik", a pobjeda historija. No, Bugari bi vjerovatno bili zadovoljni i minimalnim porazom.

Kod PSG-a je situacija jasna - pobjeda i ništa drugo. U sedam kola Ligue 1 tim Unaija Emeryja ima već dva poraza i jedan remi, što je ispod svih očekivanja Parižana otkako Arapi manevrišu računima. Dakle, početak sezone nije za pamćenje i liječe ga samo pobjede.

Vitinha će zbog povrede nedostajati Bugarima, a Ongenda Francuzima uz to da neće nastupiti ni suspendovani Verratti.

Tabela:

  1. Arenal 1
  2. PSG 1
  3. Basel 1
  1. Ludogorec 1

Grupa B

Napoli - Benfica

Napoli i Benfica su dva tima koja nisu okusila poraze u ovoj sezoni. Napoli je u Italiji drugi sa bodom manje od Juventusa. Benfica je u Portugalu prva sa bodom više od Sportinga. Favorit u ovom meču je Napoli kojem će nedostajati povrijeđeni defanzivci Chirches i El Kadouri (postoji šansa da zaigra), dok će kod gostiju nedostati povrijeđeni Danilo, Jardel (postoji šansa da zaigraju), Jimene, Jonas, Samaris i Silva.

Besiktas - Dinamo Kijev

Besiktas je u 1. kolu u gostima protiv Benfice (1:1) izvukao veliki bod, dok je Dinamo Kijev poražen kod kuće od Napolija (2:1) i jasno je kolika bi Turci dobili krila pobjedom, odnosno u kakvu bi rupu upali Ukrajinci novim porazom. Dinamo je u blagoj krizi, jer ima jednu pobjedu u posljednjih pet takmičarskih mečeva, ali ni Besiktas nije mnogo bolji pošto ima dvije pobjede u posljednjih pet takmičarskih mečeva.

Ozbiliz je povrijeđen kod domaćina, a Silva i Sydorcuk kod gostiju.

Tabela:

  1. Napoli 3
  2. Benfica 1
  3. Besiktas 1
  4. Dinamo Kijev 0

Grupa C

M'Gladbach - Barcelona

M'Gladbach je sezonu otvorio sa pet pobjeda u svim takmičenjima, a onda su uslijedila dva nezgodna poraza od Freiburga (3:1) u ligi i Manchester Cityja u Ligi prvaka (4:0). Potom se ekipa vratila na pobjednički kolosijek i upisala dvije pobjede i remi u tri meča. Na drugoj strani Barcelona je nakon poraza od Alavesa prije 20-ak dana upisala tri pobjede i remi uz gol-razliku 18:2. Međutim, Nijemci su svjesni da se u ovoj grupi moraju pomiriti sa borbom za treće mjesto sa Celticom. Čuda su "na drugom spratu".

Raffael je povrijeđen kod Borussije, dok su upitni Doucoure, Schulz i Strobl. Kod Barce nema Messija i Umtitija. Nije kurtoazija kada Nijemci kažu da bi voljeli da je Messi zdrav - ljepše je nekad izgubiti od njega nego od njegove ekipe bez njega.

Celtic - Manchester City

Celtic je u Škotskoj - Barcelona. Pet pobjeda i remi uz gol-razliku 23:8. Ali, u Ligi prvaka protiv Barcelone bio je "bokserska vreća". Sedam naprema nula bio je rezultat prve utakmice na Nou Campu. Sada dolazi engleska verzija Barcelone, odnosno Pep Guardiola i njegovi "zemljoposjednici" koji imaju 10 pobjeda u 10 utakmica u svim takmičenjima ove sezone. Može li Brendan Rodgers izumiti bod(ove)?

Bailly i Mackay-Steven su "nedostupni" u redovima Celtica, a Kompany i De Bruyne kod Cityja s tim da je i Delph upitan.

Tabela:

  1. Barcelona 3
  2. Manchester City 3
  3. M'Gladbach 0
  4. Celtic 0

Grupa D

Atletico Madrid - Bayern Minhen

Atletico Madrid i Bayern Minhen susreli su se u polufinalu Lige prvaka prošle sezone. Prošao je Alteico. Sada je ulog manji, ali i uloge drugačije. Ne govorimo o odnosu snaga, to je i dalje otprilike na istom mjestu. Dakle, Bayern je "jači". Govorimo o promjeni na klupi Bayerna, o Carlu Ancelottiju koji je zamijenio Pepa Guardiolu. Zbog toga će, u odnosu na prošlu sezonu, ovo vjerovatno biti znatno drugačiji meč od onih koje smo gledali prošle sezone kada su se sastala ova dva tima.

Bayern ima ponajbolji roster u Evropi i tu nema dvojbi. Po dva igrača na svakoj poziciji ima Ancelotti. Otprilike se zna barem osam igrača koji su rezervisani za prvih 11, ali i kada Bayern ne igra sa većinom standardnih, nećete steći dojam da neko nedostaje. Xabi Alonso, Thiago, Sanches i Vidal su u veznom redu. Coman, Robben, Ribery i Costa na krilima... Ostali uglavnom igraju po dvije-tri različite pozicije, jer ih je Guardiola tako naučio. A sada ih pazi sjajni taktičar Ancelotti. Bayern je monstruozan.

Madriđani su i dalje ono što su bili - ratnici Diega Simeona. Ko god igra, rukopis je isti. Uzeli su bod protiv Barcelone na Nou Campu i dokazali da su zaista među četiri-pet najboljih klubova Evrope. U posljednjih šest mečeva primili su samo jedan gol. Jednostavno, Atletico.

Golman Moya, Fernandez, Gimenez i Tiago su povrijeđeni kod Jorgandžija, a Badstruber kod Bavaraca s tim da je i Hummels upitan.

Rostov - PSV

Rostov debituje kod kuće u Ligi prvaka i motiv je neupitan, pogotovo nakon primljene "petarde" na Allianz Areni od Bayerna. Četiri pobjede, remi i tri poraza nisu ugodan start sezone u Rusiji, a do ovog vikenda Rostov je imao niz od tri vezana poraza uz gol-razliku 1:11. Tanko.

PSV radi dobar posao u Holandiji skupivši pet pobjeda, remi i poraz. U 1. kolu Lige prvaka očekivano, ali i tijesno, izgubili su od Atletica (1:0) u gostima.

U sudaru ekipa koje se u ovoj grupi bore za treće mjesto neće igrati povrijeđeni PSV-ov igrač Locadija, dok bi ostali igrači trebali biti dostupni svojim trenerima.

Tabela:

  1. Bayern 3
  2. Atletico Madird 3
  3. PSV 0
  4. Rostov 0

Sve utakmice počinju u 20:45 sati.