Nogomet
0

Liga prvaka: Arsenal se nada čudu u Minhenu, Atletico samouvjereno dočekuje Milan

Piše: D. B.
Večeras se igraju dvije uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka, a sastaju se Bayern i Arsenal te Atletico Madrid i Milan. Bayern ima prednost 2:0 protiv Arsenala nakon utakmice u Londonu, dok Atletico ima minimalnu prednost protiv Milana ostvarenu na San Siru u prvoj utakmici.
Trening Bayerna (Foto: EPA)
Trening Bayerna (Foto: EPA)

Bayern - Arsenal (2:0)

Drugu sezonu zaredom u osmini finala Lige prvaka Arsenal gostuje kod Bayerna sa zaostatkom od dva gola zbog poraza na domaćem terenu, Prošle sezone je Bayern slavio na Emiratesu 3:1, dok su ove sezone u prvom četvrtfinalnom susretu pobijedili 2:0. Međutim, ako bi i ovog puta Arsenal u revanšu ostvario identičnu pobjedu Minhenu kao prošle sezone (2:0), to bi donijelo produžetke. No, s obzirom kako Bayern igra ove sezone, to će biti veoma teško ponoviti. Cilj Bavaraca je jasan, a to je odbrana naslova evropskog prvaka. Realno gledajući, Bayern je na dobrom putu. S druge strane, ekipi Arsenala je potrebno čudo. Da li će do toga doći, ostaje da se vidi.

Trening Arsenala (Foto: EPA)
Trening Arsenala (Foto: EPA)

Menadžer Arsenala Arsene Wenger neće moći računati na suspendovanog prvog golmana Wojciecha Tomasza Szczesnyja i povrijeđenog Jacka Wilsherea. Aaron Ramsey i Kim Kallstrom su blizu povratka na teren, ali nije sigurno da će biti u konkurenciji za sastav. Pod upitnikom su Laurent Koscielny i Nacho Monreal. Theo Walcott i Abou Diaby su provrijeđeni već duže vrijeme.

Josep Guardiola nema problema s povrijeđenim igračima nakon što su se u posljednjem kolu Bundeslige vratili Xherdan Shaqiri, Thomas Muller i Franck Ribery.

Atletico Madrid - Milan (1:0)

Atletico Madrid je veoma blizu plasmana u četvrtfinale Lige prvaka nakon 17 godina. Španska ekipa je u prvoj utakmici osmine finala pobijedila Milan rezultatom 1:0 zahvaljujući golu Diega Coste. Španci imaju dosta samopouzdanja nakon dobrih igara u grupnoj fazi, a dobro im ide i u Primeri, gdje su na drugoj poziciji s tri boda manje od Real Madrida.

Trening Atletico Madrida (Foto: EPA)
Trening Atletico Madrida (Foto: EPA)

Statistika govori da Atletico ima 15 pobjeda u 16 posljednjih utakmica na domaćem terenu, što je svakako zabrinjavajuće za Milan, koji u Madridu mora napasti kako bi nadoknadio zaostatak od jednog gola. Osim toga, Rossoneri su u talijanskoj Seriji A zabilježili dva poraza zaredom, što govori da njihova forma ne ide uzlaznom putanjom. Atletico ima prednost i u boljoj je formi, ali bi bilo pogrešno otpisati Milan prije konačnog sudijskog zvižduka.

Trening Milana (Foto: EPA)
Trening Milana (Foto: EPA)

Trener Milana Clarence Seedorf neće moći računati na suspendovanog kapitena Riccarda Montoliva. Njegov kolega na klupi Atletica, Diego Simeone, lišen je usluga Tiaga i Javiera Manquilla, koji su povrijeđeni.

Obje utakmice se igraju od 20:45 sati.