Nogomet
6

Leonardo najozbiljniji kandidat za novog trenera Intera

Klix.ba
Leonardo (Foto: EPA)
Leonardo (Foto: EPA)
Brazilski stručnjak Leonardo najozbiljniji je kandidat za novog trenera Intera nakon što je Frank de Boer doživio novi poraz.

Leonardo je na vrhu liste kandidata, ali su i dalje opcije Laurend Blanc, Andrea Mandorlini i Francesco Guidolin. De Boer je u srijedu prošle sedmice prekinuo niz od tri poraza u Seriji A pobjedom nad Torinom 2:1, međutim u nedjelju navečer je ponovo poražen, ovog puta od Sampdorije 0:1. Ekipa je pokazala iste slabosti kao ranije, tako da i dalje ima 14 bodova.

Samo osam timova u ligi imaju manje bodova od Intera, koji već ima minus od osam bodova u odnosu na mjesta koje vode u Ligu prvaka.

Sky Sport Italia i la Gazzetta dello Sport pišu da De Boer ima samo još jednu šansu da se dokaže, a to je utakmica protiv Crotonea. Ukoliko napravi novi kiks, Holanđanin će dobiti otkaz, dok će Inter reprezentativnu pauzu iskoristiti za dovođenje novog trenera.

Blanc se povezuje s Interom, no, Leonardo ima bolje šanse s obzirom na to da ga je predložio bivši predsjednik Massimo Moratti. Novi većinski vlasnik, kineska Suning Grupa, želi otpustiti De Boera, no predsjednik Erick Thohir i direktor Michael Bolingbroke i dalje pružaju podršku holandskom stručnjaku.

Leonardo ima iskustva s preuzimanjem timova u teškim situacijama, jer je 2010. godine zamijenio nepopularnog Rafaela Beniteza. Inter je zaigrao dosta bolje te je osvojio drugo mjesto i osvojio Kup Italije. Međutim, Leonardo je rekao da nije uživao u ulozi trenera te je napustio Inter i postao direktor PSG-a.

Činjenica da Leonardo nije veliki fan menadžmenta zapravo odgovara Interu u ovoj situaciji, jer klub traži kratkoročno rješenje dok Diego Simeone ne napusti Atletico Madrid.

Ako bivši trener PSG-a i selektor reprezentacije Francuske Laurent Blanc došao u Inter, tražio bi dug ugovor. Među kratkoročnim rješenjima su osim Leonarda bivši igrač Intera Mandorlini, Guidolin i bivši trener Lazija Stefano Pioli.