Nogomet
16

Leicester u četvrtfinalu Lige prvaka: Mogu li Lisice ponovo pobijediti logiku?

Klix.ba
(Foto: EPA)
Leicester City se sinoćnjom pobjedom na stadionu King Power u uzvratnoj utakmici Lige prvaka protiv Seville plasirao u četvrtfinale ovog takmičenja i ponovo usrećio svoje fanove dok se nadaju novoj senzaciji kluba koji je pokazao kako ima naviku da pobjeđuje logiku.

Klub koji je prošle sezone bio globalni hit osvojivši titulu prvaka Premiershipa ispred nosa brojnim bogatim timovima ove sezone je imao nešto skromnije nastupe u prvenstvu, ali zato krupnim koracima grabe u Ligi prvaka. Pobjedom nad Sevillom prvi put su ušli u četvrtfinale ovog takmičenja i pobudili nove emocije i strast među svojim navijačima.

Leicester je prije tri sedmice dao otkaz Claudiju Ranieriju, čovjeku koji ih je vodio do trijumfa u prošloj sezoni, a na njegovo mjesto sjeo je dotadašnji asistent, 53-godišnji Craig Shakespeare, pod čijim vodstvom proživljavaju malu renesansu.

Kada je 23. februara Ranieri dobio otkaz, Liga prvaka Leicesteru nije bila prva pomisao, već su prvenstveno strahovali za rezultate popularnih Lisica u domaćem prvenstvu i odlazak u nižu ligu.

Tajlandski vlasnici kluba trebali su nekoga ko će ponovo otkriti "izgubljeni element" zahvaljujući kojem je klub osvojio trofej Premier lige i čija je priča bila jedna od najljepših ikada ispričanih u sportu. Okrenuli su se Shakespeareu koji je bio tu i za vrijeme sezone iz snova. To se za sada ispostavlja kao dobra ideja s obzirom na tri pobjede iz tri utakmice.

Iskombinovao je intenzivnu igru s kontranapadima, tempom Jamieja Vardyja i kreativnošću Riyada Mahreza, a navijače je takva igra vratila u prošlu sezonu i brzo su zaboravili mediokritetske nastupe i performanse bez sjaja s početka ove.

Shakespearov pristup je jednostavan, ali vrlo specifičan, piše BBC. Vratio je Leicester onome što najbolje radi i što protivnici najviše mrze. Njihova sinoćnja pobjeda bila je rezultat strasti, buke i sirovih emocija.

Kazati da bi Leicester mogao osvojiti Ligu prvaka bilo bi previše, ali mnogi vjeruju da dosadašnji rezultati nisu njihov maksimalni domet. Sigurno je da će biti autsajderi protiv Barcelone, Real Madrida, Bayerna, Borussije Dortmund ili Juventusa, ali i da neće zazirati od bilo kojeg izazova, pogotovo ne na domaćem terenu.

Istina je da svi izgledi govore kako će Leicesterova posljednja velika avantura završiti u narednoj fazi takmičenja u Ligi prvaka, ali otkad izgledi ili logika igraju ulogu u dometima ovog kluba?