Nogomet
37

Leicester i Manchester City podijelili bodove, Arsenal Novu godinu dočekuje kao lider

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
U pretposljednjoj utakmici 19. kola Premiershipa Leicester City i Manchester City u meču bez golova podijelili su bodove na King Power stadionu. Njihovim remijem Arsenal ostaje na liderskoj poziciji zbog bolje gol-razlike od Leicestera, dok Građani ostaju na trećem mjestu sa tri boda manje iza vodećeg dvojca.

Claudio Ranieri je prvi put nakon 7. novembra i utakmice protiv Watforda u 12. kolu na teren izveo ekipu sa jednim napadačem Vardyjem. Okazaki i Ulloa, igrači koji obično popunjavaju mjesto drugog napadača, ostali su na klupi, a pridružio im se i veznjak King, dok su na terenu u srcu veznog reda uz Kantea mjesto dobili Inler i Drinkwater.

Jasno, zamisao italijanskog stručnjaka bila je obezbijediti što veću sigurnost zadnjoj liniji Leicestera. U takvom stanju stvari Vardy je naprijed bio dosta usamljen, a nerijetko je i prilikom napada Manchester Cityja ostajao u liniji sa Mangalom i Otamendijem čekajući šansu za kontranapad.

Manchester City je, ne računamo li izostanak povrijeđenog kapitena Kompanyja, zaigrao u najjačem sastavu. Naprijed su imali najbolju i najskuplju "četvorku" Premiershipa, Sterlinga, Silvu, De Bruynea i Aguera koji su svojom brzinom bili velika prijetnja sporim štoperima domaćina Morganu i Huthu.

Ogroman posjed lopte i gomila pasova Manchester Cityja, te agresivnost, strpljivost, direktna igra i čekanje kontranapada Leicester Cityja kratki je opis onoga što smo gledali.

Prvo uzbuđenje stiglo je u 18. minuti kada je udarac De Bruynea zaustavio Schmeichel, a šest minuta kasnije na drugoj strani Mahrez se oslobađa Kolarova i šutira preko gola.

Vrlo dobru priliku za gol Građani su imali u 26. minuti, ali je Schmeichel odbranivši udarac Sterlinga ponovo pokazao kvalitet.

Isti igrači odigrali su glavnu ulogu i u 32. minuti kada danski golman upisuje novu odbranu nakon šuta Sterlinga. Istina, ovog puta je bilo lakše zaustaviti udarac.

I kada se činilo da će Leicester kapitulirati, tim Claudija Ranierija u finišu prvog poluvremena je mogao doći do vodstva. Fuchs je uputio rezantan centaršut sa lijeve strane, a Albrighton je jedva stigao loptu i nije je uspio spremiti u polupraznu mrežu Harta. Samo minutu kasnije Fernandinho griješi u organiziranju napada i pruža stopostotnu šansu za Vardyja koji šutira preko gola.

U drugom poluvremenu Manchester City je bio sve opasniji. Građani su okupirali prostor oko šesnaesterca domaćeg tima, te prijetili udarcima sa distance i centaršutevima s kojima je odbrana Leicestera uspijevala izaći na kraj. Međutim, osim šanse Aguera u 46. minuti kojeg je pronašao De Bruyne, nije bilo velikih šansi.

Sjajan udarac nakon kratkog pasa Mahreza iz slobodnog udarca uputio je Fuchs u 77. minuti, ali je Hart odlično intervenisao i poslao loptu u korner. Već u narednom napadu Morgan u ključnom trenutku blokira udarac Bonya.

Do kraja utakmice nije bilo velikih šansi i konačan rezultat bio je 0:0 čime je Manchester City nastavio loš učinak u gostima gdje u posljednjih šest utakmica imaju tri poraza i tri remija uz samo dva postignuta gola. Za Leicester, ovo je prvi put da nakon 14 utakmica ne postignu gol u ligaškoj utakmici na domaćem terenu.

Rezultati 19. kola Premiershipa:

Norwich - Aston Villa 2:0 WBA - Newcastle 1:0 Everton - Stoke 3:4 Crystal Palace - Swansea 0:0 Watford - Tottenham 1:2 Arsenal - Bournemouth 2:0 Mancehster United - Chelsea 0:0 West Ham - Southampton 2:1

Leicester City - Manchester City 0:0 Sunderland - Liverpool (sutra, 20:45 sati)

Tabela: