Bild
0

Lehmann kandidat za prvog golmana Njemačke na SP

Totalsport
Jens Lehmann
Jens Lehmann
U Njemačkoj se naveliko počelo diskutirati kome dati povjerenje na golu nogometne reprezentacije uoči SP-a u Južnoafričkoj Republici, nakon što je zbog povrede nastup otkazao Bayerov Rene Adler.

Njemački dnevnik Bild saznao je da, 37 dana uoči otvaranja turnira, 40-godišnji golman Stuttgarta Jens Lehmann figurira u planovima stručnog štaba pod vodstvom selektora Joachima Löwa kao moguće rješenje.

Uz Adlera, krug kandidata za nacionalnu jedinicu dosad su zatvarali Schalkeov Manuel Neuer i Werderov Tim Wiese. Iako obojica odlični vratari, Löw moguće strahuje zbog njihova neiskustva na najvećim takmičenjima.

Lehmann tog iskustva ima pregršt. Bio je u reprezentaciji na Svjetskim prvenstvima u Japanu i Koreji 2002. te u Njemačkoj 2006. godine. Kao prvi golman figurirao je u Njemačkoj kao i na Euru u Austriji i Švicarskoj prije dvije godine.

Problem je, osim u činjenici da je u 41. godini života, što će, planirao je, u subotu kod Hoffenheima odigrati posljednju takmičarsku utakmicu u karijeri. Poziv selektora mogao bi ga, računa Bild, ipak natjerati da se predomisli.

"O tome ne želim ništa reći", odgovorio je Lehmann na pitanje novinara, koji je zaključio da zasad još uvijek golman iščekuje reakciju javnosti na mogućnost njegova povratka.

S njemačkom TV-kućom Sky Sports dogovorio je da će tokom SP-a raditi kao sukomentator na utakmicama njemačke reprezentacije.