Nogomet
8

Legendarni Zico želi postati predsjednik FIFA-e

Klix.ba
Zico (Foto: EPA)
Zico (Foto: EPA)
Brazilska nogometna legenda Zico namjerava se kandidovati za funkciju predsjednika FIFA-e.

Zico je objavio da želi postati predsjednik FIFA-e nakon što ga je rastužila korupcijska kriza koja potresa ovu organizaciju.

Šezdesetdvogodišnji Zico, čije je puno ime Arthur Antunes Colmbra, izjavio je da je njegova dužnost da djeluje u ovom teškom trenutku za nogomet. Dosadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je dao ostavku na tu funkciju samo četiri dana nakon što je ponovo izabran prošlog mjeseca, a razlog njegove ostavke je korupcijski skandal i istraga koju su pokrenule američke i švicarske vlasti.

"Tužno je vidjeti šta se događa u nogometu danas. Korupcija uništava ono što su mnogi drugi ljudi dobro uradili. Moja dužnost je da iskoristim svoje iskustvo i znanje da pokušam i kandidujem se za predsjednka", izjavio je Zico u nogometnom centru koji vodi u Rio de Janeiru.

Iako je bio nogometaš, a kasnije i trener u nekoliko zemalja svijeta, Zico ima malo iskustva u nogometnoj administraciji na nekom visokom nivou.

Blatter je odlučio definitivno napustiti predsjedničku funkciju kada se izabere novi predsjednik, što će se dogoditi u decembru.

Američke vlasti vode istragu protiv 14 FIFA-inih zvaničnika i njihovih saradnika zbog mita i reketarenja, a sedmorica zvaničnika su u pritvoru. Hapšenja su se dogodila dva dana prije nego je Blatter dobio novi mandat.

Švicarski tužitelji istražuju i kako je FIFA dodijelila domaćinstva za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine, koja su pripala Rusiji i Kataru.

Zico se smatra jednim od najboljih nogometaša u historiji Brazila, igrao je u tri finala svjetskih prvenstava, 1978., 1982. i 1986. godine.

U Brazilu je osvojio 12 titula prvaka s Flamengom, nakon toga je bio selektor Japana, a potom je trenirao ruski CSKA iz Moskve i turski Fenerbahce.