Igrao u Hrvatskoj
5

Legendarni Viduka se prisjetio početka karijere: Tuđman me doveo u Dinamo

N. K.
Mark Viduka u dresu tadašnje Croatije (Foto: Željko Hladika/Večernji list)
Mark Viduka u dresu tadašnje Croatije (Foto: Željko Hladika/Večernji list)
Mark Viduka, legendarni nogometaš Croatije, kako se 90-ih zvao zagrebački Dinamo, izazvao je veliku pažnju prošle godine nakon reportaže ESPN-a o tome kako nekadašnji golgeter Premiershipa u Zagrebu radi u svom kafiću.

Bivši igrač Dinama, Celtica, Leedsa, Middlesbrougha i Newcastlea, koji je u 507 utakmica zabio 258 golova, u intervjuu za Total Croatia News se prisjetio karijere.

"Australija nije bila poznata po nogometu. Trebaju godine da neko iz predgrađa Melbournea dođe od Hrvatske preko Škotske pa do engleskog Premiershipa. Konkretno, u Australiji se tada uopšte nisu prenosile utakmice, a nogomet nije bio popularan sport. Počeo sam ga trenirati tako da sam igrao sam, ali bio sam jako motivisan. Satima sam udarao loptom u zid, kredom sam sebi nacrtao metu i gađao je", ispričao je Viduka.

Danas u Zagrebu osim spomenutog kafića ima građevinsku kompaniju, a prisjetio se kako je došao u rodnu zemlju roditelja.

"U Australiji sam bio poznat jer sam dvije godine zaredom osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača. Tada su moji roditelji dobili telefonski poziv. Predsjednik nove Hrvatske, nezavisne države, Franjo Tuđman, pozvao nas je na večeru u hrvatski restoran u Melbourneu. Njegova misija bila je vratiti sportske zvijezde hrvatskog porijekla u Hrvatsku i imidž nove države graditi oko sporta. Tako sam došao u Zagreb 1995. dok je još bio rat", otkrio je Viduka.