Izbacili Borussiju
143

Legendarni Primorac u suzama nakon pobjede juniora Hajduka: Neko mi je stavio luka u oči

K. H.
Foto: Boro Primorac/HDTV
Foto: Boro Primorac/HDTV
Direktor Omladinske škole Hajduka Boro Priomrac nakon pobjede juniora ovog tima protiv Borussije Dortmund u četvrtfinalu Lige prvaka plakao je od sreće, a kako je rekao, ovo je historijski uspjeh za klub iz Splita i s tim u vezi nije mogao sakriti emocije.
Regularni dio utakmice je završen rezultatom 1:1, a onda je Hajduk slavio na penale. U pitanju je bila nevjerovatna penal-serija u kojoj su mladi nogometaši oba tima pokazali nevjerovatnu pribranost i iskustvo, kao da imaju na hiljade ovakvih utakmica u karijeri.

Po osam prvih penala izvođači su bili sigurni, a jedino je Dortmundov Filippo Mane bio neprecizan u devetoj seriji za veliki uspjeh Hajduka. Tako su se Splićani pridružili Milanu, AZ Alkmaaru i Sporting Lisabonu u polufinalu Lige prvaka.

"Ovo smo ostvarili prvi put u historiji kluba, ovo je historijsko. Mogu samo čestitati igračima, stručnom štabu, skautima i cijelom klubu. Ovo će dinamizirati cijeli klub, da idemo naprijed, da napravimo od Hajduka veliki klub kao što i je. Mi moramo stalno biti u Evropi", rekao je Primorac i nastavio sa suzama u očima:

Penali su uvijek penali, drago je što smo prošli, ali čestitam igračima na cijeloj utakmici. Pobijedili smo protiv velikog Dortmunda. Ovo je jedna od najboljih juniorskih ekipa koju sam vidio. Drago mi je zbog navijača. Uvijek nam treba ovakva podrška. Zadovoljan sam zbog Torcide i Dalmacije. Ne mogu opisati koliko sam sretan. Nisu me ponijele emocije, neko mi je stavio luka u oči."

Hajdukovi juniori će u polufinalu Lige prvaka igrati protiv Milana, a do tada ih očekuju ligaški dueli protiv Dinama i Lokomotive.

Primorac je igračka legenda Veleža i Hajduka, a najveći dio trenerske karijere je proveo kao pomoćnik Arsenea Wengera. Ovaj 65-godišnji Mostarac je sa Wengerom radio 24 godine, najprije u japanskoj Nagoyi a potom i u engleskom Arsenalu.

Nogometnu karijeru Primorac je počeo u Veležu za kojeg je odigrao 133 utakmice, a 1978. godine prešao je u Hajduk s kojim je godinu poslije osvojio titulu Jugoslavije.