Priča Bože Sušeca
30

Legendarni komentator ispričao kako mu je Tuđman zaprijetio usred TV prijenosa

E. B.
Franjo Tuđman (Foto: EPA-EFE)
Franjo Tuđman (Foto: EPA-EFE)
Legendarni hrvatski komentator Božo Sušec je na gostovanju u Podcast Inkubatoru ispričao jednu zanimljivu anegdotu iz devedesetih godina prošlog stoljeća, a vezana je za zagrebački Dinamo, odnosno Croatiju.

Početkom devedesetih godina Dinamo je dekretom predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana promijenio ime u Croatia, a Sušec je na svoj način kao komentator izražavao protest što je ime Dinamo nestalo s Maksimira.

Gdje je i kada je mogao, Sušec je tokom prijenosa izbjegavao govoriti Croatia, namjerno bi mu se koji put ''omaknulo'' Dinamo, a često je pribjegavao i izrazima modri ili plavi.

Naravno, sve su to primijetili njegovi nadređeni, ljudima koji su okruživali Tuđmana, pa i samom poglavaru države.

"Kada sam bio sasvim mali, otac me vodio na utakmice na Maksimir i vodio me na Dinamo, živio sam s Dinamom desetljećima i navijao za Dinamo. Ali nikada kao komentator. Ali Dinamo je bio klub koji mi je prirastao srcu i nisam nikad mogao prihvatiti tu promjenu imena i te ružne načine na koje se izglasavala promjena u HAŠK Građanski, Croatiju.

No, budući da sam i dalje morao komentirati utakmice Dinama, pronalazio sam kompromisne mogućnosti, odnosno, barem sam mislio da sam pronalazio kompromise. Pa su tako igrali 'zagrebački plavi', 'naši dečki', 'modri iz Maksimira'. I to je prolazilo, možda nisu ni čuli", rekao je Sušec i nastavio:

"Ali u poluvremenu utakmice Newcastle – Croatia, dakle one u Engleskoj, nazvao me tadašnji šef Informativnog programa i kazao: Na liniji imam Kabinet predsjednika i poručuju ti da, ako u prvih deset minuta tri puta ne kažeš Croatia, prijenos će dalje ići bez tona. Ja sam dvaput kazao Croatia i tako sam se pokrio", rekao je Sušec, prenosi Index.hr.

"Inače, predsjednik Franjo Tuđman bio je veliki sportski fan, jedne smo večeri nekim povodom bili na večeri na Hipodromu i tada me upitao: Pa kako nisi mogao reći Croatia? Zar ti je to bilo tako teško, grozno? Odgovorio sam mu da volim Dinamo i da će to zauvijek za mene biti Dinamo. Nije to prihvatio. Bio je strašno osjetljiv na tu temu, nevjerovatno.

Sjećam se jedanput da je na Olimpijskim igrama u Barceloni priredio večeru za neka sportska vodstva i neke novinare. Te je večeri naš mudri veteran Edo Pezzi rekao: Predsjedniče, stvarno nemam veze s tim, ali i mi u Splitu isto doživljavamo klub kao Dinamo. Tuđman se tada strašno naljutio i upitao: Ko je ovaj čovjek? Ko je njega pozvao ovdje? Bio je baš jako osjetljiv na temu Dinama", zaključio je prisjećanje Sušec.