Ravno "u sridu"
237

Legendarni Klose: Današnji nogomet mi se gadi, igrači samo misle o ugovorima i frizurama

S. G.
Legendarni njemački reprezentativac Miroslav Miro Klose rijetko se oglašava u javnosti nakon povlačenja u penziju, a nakon ove njegove izjave jasno je i zašto.

Čuveni napadač selekcije Elfa kaže da je shvatio kako mu je vrijeme za penziju kada je primijetio gomilu postupaka njegovih mlađih saigrača koje nije mogao da prihvati.

Klose je razočaran jer je shvatio da nivo posvećenosti kod igrača dans nije kao što je bio nekada, kao i da su se prioriteti novijih generacija znatno promijenili.

"Penzionisao sam se jer nisam više mogao da prepoznam ovaj sport jer mi se zgadio. Danas igrači često misle na neke druge stvari. Ja sam kao dijete maštao o treninzima i o tome kako da se moje ime zbog nogometa pamti. Poslije svakog treninga u Laziju i sa reprezentacijom Njemačke sam išao na krioterapiju, odnosno tretman ledene kupke, kako bih se što bolje oporavio i umanjio rizik od povrede. Mladi igrači su to kolektivno odbijali, nisu željeli čak ni da pomognu da se skupe lopte poslije treninga, a meni bi se čudili kad bih to uradio“, rekao je Klose.

Popularni Miro primjećuje da su nove generacije znatno drugačije u pogledima na život, pri tome nije mislio samo na nogomet.

"Tada sam pomislio: zašto ljudi od dvadesetak godina ne žele da pomognu radnicima od 60? Njih više brine da im se boja kopački uklapa sa bojom štucni ili čarapa. Zato sam prestao da igram, nogomet koji sam zavolio više ne postoji. Današnji igrači prvo misle o automobilima, sponzorskim ugovorima i novoj obući, pa tek onda o nogometu. Sopstveni imidž im je najvažniji, a ja sam samo želio da igram ovu igru", dodaje živuća ikona njemačkog nogometa.

Miroslav Klose je tokom svoje karijere naupečatljiviji trag ostavio u reprezentaciji Njemačke s kojom je osvojio titulu prvaka svijeta 2014. godine i za koju je zabio 71 pogodak na 137 nastupa.

Ovaj rođeni Poljak je sa velikim uspjehom nastupao i za Lazio, Bayern, Kaiserslautern i Werder Bremen.