Živi u Americi
342

Legendarni Hakan Šukur: Erdogan mi je uzeo sve, sada taksiram i prodajem knjige

F. Z.
Hakan Šukur (Foto: EPA-EFE)
Hakan Šukur (Foto: EPA-EFE)
Legendarni Hakan Šukur jedan je od najboljih nogometaša Turske i Galatasaraya svih vremena, a s ekipom iz Istanbula osvojio je Kup UEFA, dok je s Turskom bio treći na svijetu 2002. godine.

Osim za Galatasaray igrao je za Inter, Torino i Parmu, a nakon što je vjerovatno najbolji nogometaš i strijelac Turske svih vremena optužen da je bio jedan od finansijera neuspjelog državnog udara 2016. godine morao je pobjeći iz svoje zemlje. Njegovi golovi su zabranjeni, njegovo mjesto u historiji izbrisano, a ako se vrati u Tursku, prijeti mu dugogodišnji zatvor.

Šukur je nakon završetka igračke karijere ušao u politiku, a ubrzo je pristupio Erdoganovoj AK partiji. Nakon sukoba s predsjednikom Turske napustio je stranku, a nakon neuspjelog državnog udara optužen je za izdaju, otac mu je uhapšen, a Šukur je morao pobjeći u Sjedinjene Američke Države.

"Ništa mi više nije ostalo, Erdogan mi je uzeo sve: Moje pravo na slobodu, pravo na slobodu govora i pravo da radim", rekao je Šukur za njemački Welt am Sonntag.

"Niko ne može da objasni šta je bila moja uloga u puču. Nikada nisam uradio ništa ilegalno, ja nisam izdajica ili terorist. Možda jesam neprijatelj ovoj vladi, ali ne Turskoj naciji. Volim svoju domovinu. Nakon razlaza s Erdoganom počeo sam dobijati prijetnje. Radnja moje supruge je napadnuta, moja djeca su maltretirana, moj otac je uhapšen, a sva moja imovina je oduzeta. Zbog toga sam preselio u Sjedinjene Američke Države. Prvo sam otvorio kafe-pekaru u Kaliforniji, ali su čudni ljudi počeli dolaziti. Sada taksiram za Uber i prodajem knjige", rekao je Šukur.