Nogomet
0

Legendarni Cantona još jednom istakao Predraga Pašića kao fudbalskog buntovnika

Klix.ba
Eric Cantona (Foto: AFP)
Eric Cantona (Foto: AFP)
Nekadašnja zvijezda Manchester Uniteda Eric Cantona, koji je ranije snimio dokumentarac o bivšim i današnjim fudbalerima koji istinski definiraju riječ “buntovnik” u fudbalu, ponovo je govorio o petorici igrača među kojima je još jednom istakao i Predraga Pašića, za kojeg je rekao da je ostao u Sarajevu trenirati djecu tokom ratnih dešavanja.

Cantona je bio narator u petodjelnom dokumentarcu "Fudbalski buntovnici”, koji donosi priče o petorici fudbalera koji su, mimo i nakon slave i bogatstva, odlučili biti aktivni članovi društva i doprinijeti njegovom boljitku.

“Nije dovoljno prekriti tijelo tetovažama i staviti gel na kosu da bi te neko nazvao buntovnikom. Nažalost, to znači zateći se u ekstremnim situacijama. Mi se zato nemamo pravo žaliti na bilo šta”, rekao je Cantona.

Predrag Pašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predrag Pašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Pojedinci o kojima je riječ u dokumentarcu su rizikovali svoj život i karijere da brane vrijednosti, ideje i slobodu.

“Naši problem su ništa u odnosu na one Čileanca Caszelya, čija je majka mučena jer se on protivio diktaturi u toj zemlji, što je bio slučaj i sa Brazilcem Socratesom. Ili Bosanca Pašića, koji je ostao u Sarajevu da trenira djecu dok je grad bio granatiran. Ili Drogbe, koji se protivio ratu u Obali Slonovače. Ili Mekloufija, koji se odrekao Francuske zbog Alžira”, istakao je Cantona.