{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cantona poručio Vincentu Tanu: Nemojte zgaziti Bubamaru čizmom kapitalizma

19.5.2014. u 18:44
280
114
Cantona poručio Vincentu Tanu: Nemojte zgaziti Bubamaru čizmom kapitalizma
280
Cantona poručio Vincentu Tanu: Nemojte zgaziti Bubamaru čizmom kapitalizma
Eric Cantona (Foto: AFP)
Legendarni bivši francuski fudbaler Eric Cantona uputio je podršku Predragu Pašiću, direktoru Škole fudbala "Bubamara" kojoj je onemogućeno da trenira na sportskom terenu u Butmiru, jer nakon godina koje je tu provela "Bubamara" taj teren želi koristiti FK Sarajevo.
Cantona je svoju podršku izrazio u pismu naslovljenom "Kada nogometni novac stavi katanac na dječije snove". On piše kako je Pašić, kao legenda fudbala bivše Jugoslavije, izabrao ostati pod opsadom u Sarajevu i raditi sa djecom, učeći ih kako oni mogu igrati zajedno iako njihovi očevi pucaju jedni na druge.

"Iskazujući veliku hrabrost Predrag je odbio napustiti grad uprkos granatiranju. Ostao je sa djecom, da ih uvjeri da je Sarajevo i dalje multikulturno mjesto i tako je i rođena 'Bubamara'", napisao je Cantona.

Emotivan susret sa polaznicima školeIstakao je i kako je prilikom dolaska na Sarajevo film festival u julu 2012. imao priliku susresti se sa djecom, na čijim je licima mogao očitati vjeru u budućnost.

"Imao sam emotivan susret sa tom djecom. Predstavnici bosanskih vlasti tada su mi zahvalili što sam u svome filmu "Football Rebels" ispričao priču o Sarajevu. Rekao sam im da bi najbolja nagrada za film bilo to da se predivna priča o Predragovoj fudbalskoj školi nastavi i tada sam dobio obećanje da će sve biti učinjeno da tako i bude. Dvije godine kasnije, pitam se koliko vrijede obećanja u toj zemlji", istakao je Cantona.

Dodaje kako je "Bubamarin" teren "konfiskovan uz pomoć novca i novog vlasnika FK Sarajevo".

"Teško mi je i zamisliti sliku Predraga i djece kojima je onemogućen ulazak na teren", naveo je.

Potom je istako kako smatra da je novi vlasnik kluba Vincent Tan uložio novac u FK Sarajevo upravo motivisan svime onim što je zadesilo taj grad u ratu, te mu se direktno obratio:

"Očito vas je to motiviralo te vas molim da imajući na umu svu tu patnju ne zgazite 'Bubamaru' i snove mnoge djece u Sarajevu čizmom kapitalizma. 'Bubamara' je zaista pomogla generacijama djece da prebrode ratna dešavanja".

Poruka bh. političarimaOnda se obratio i bh. političarima sa kojima se susreo prije dvije godine.

"Dali ste mi svoju riječ. Istina, bilo je to verbalno, ali u mojoj kulturi to ima veću vrijednost nego komad papira. Vrijeme je da se pomogne Pašiću i njegovoj školi. To je pitanje časti, ako vam već javni interes nije dovoljno bitan", napisao je Cantona.

Na kraju se obratio i Predragu Pašiću kazavši da će on uvijek imati njegovu ličnu podršku, kao i cijele ekipe koja je radila na filmu.

"Ne odustaj. Bio si buntovnik kada su svi tražili da odustaneš. Ali, odlučio si ostati, odlučan da daš ljubav i nadu Sarajevu i njegovoj djeci. Buntovnik si bio, to i ostani. A mi smo svi na tvojoj strani", poručio je Cantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Reprezentacija BiH će protiv Belgije
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: