Dokle ćemo šutjeti?
155

Legenda Sarajeva o lakrdiji Gigovića: Bijedo bijedna, ser*m ti se u tvoju licencu i pištaljku

H. Halvadžija
Status Alena Avdića na Insatgramu (Foto: Instagram)
Status Alena Avdića na Insatgramu (Foto: Instagram)
Legendarni napadač Sarajeva Alen Avdić burno je reagovao na sudijsku lakrdiju u Banjoj Luci gdje je Borac potpomognut sramotnim suđenjem Miloša Gigovića pobijedio Sarajevo 1:0.
Od samog početka, arbitar iz Bosanske Gradiške, kojeg iz kola u kola po direktivi delegiraju kao poslušnika na utakmicama gdje je to potrebno, pokazao je tendenciozno suđenje i svima je bilo jasno šta Sarajevo čeka u ovom susretu.

"Bijedo bijedna, ser*m ti se u tvoju licencu, pištaljku, itd...Da Bog da ti se vratilo kada ti bude najpotrebnije u životu. Pozdravljam ti najmilije klošaru", napisao je revolitirani Avdić nakon još jedne kriminalne utakmice Gigovića.

Krenimo redom. Već na samom startu susreta Dal Varešanović je srušen u kaznenom prostoru, ali penala nije bilo. Da stvar bude gora, na televiziji koja je emtitovala direktan prijenos, nije bilo ni usporenog snimka, baš kao i u brojnim ranijim utakmicama banjalučkog Borca kada su u pitanju diskutabilne situacije.

Gigović je potom nastavio svirati smiješne prekršaje u korist Borca, kojima su se čudili i nemoćni igrači Sarajeva, svjesni šta im se sprema, ali koji su hrabro igrali do kraja.

Potom je počela kartonijada. Muharem Trako je dobio prvi žuti karton nakon prvog starta kada je klizećim odnio loptu, a potom i zakačio Nikolu Ninkovića. I ako je to možda i bio start za javnu opomenu, Gigović je jedva dočekao da mu pokaže drugi žuti karton u finišu poluvremena nakon bezazlenog duela sa Enverom Kulašinom.

Borcu je tako bio trasiran put do pobjede, ali to nije bio kraj lakrdiji. U 80. minuti kriminalni Miloš Gigović nije dosudio čist prekršaj za Sarajevo, nakon čega su revoltirani igrači Sarajeva burno reagovali. Uslijedila je gužva, Mirza Mustafić je dobio jedan udarac i ostao ležati na zemlji, nakon čega je i trener Mirza Varešanović utrčao na teren, te je dobio crveni karton.

Mehmed Janjoš, Faruk Hadžibegić i Vico Zeljković (Foto: T. S./Klix.ba)
Mehmed Janjoš, Faruk Hadžibegić i Vico Zeljković (Foto: T. S./Klix.ba)

Sve to dešavalo se pred očima legendi Sarajeva i članova stručnog štaba reprezentacije BiH Faruka Hadžibegića i Mehmeda Janjoša, koji su u društvu predsjednika Nogometnog saveza BiH Vice Zeljkovića posmatrali derbi.

Zeljkoviću je vjerovatno bilo svejedno što je Sarajevo pred očima dvije klupske legende brutalno pokradeno, ali Faruk Hadžibegić i Mehmed Janjoš ne bi smjeli ostati nijemi na lakrdiju u Banjoj Luci na očigled kompletne bh. javnosti, pa čak i po cijenu angažmana u reprezentaciji.

Sav jad i bijeda bh. nogometa večeras su po ko zna koji put isplivali na površinu i pitanje je postoji li iko sposoban da zaustavi propadanje bh. klupskog nogometa na račun politike i bahatih kriminalaca koji se za sve pitaju u Premijer ligi.

Jedini koji je skupio hrabrosti da progovori o onome što svi znamo i prećutno odobravamo je mangup Mirza Varešanović, koji je Banjalučanima u njihovom gradu rekao ono što niko nije smio i očitao moralnu lekciju kompletnoj BiH.

Možda je kucnuo čas da se klubovi ujedine i krenu u obračun sa kriminlacima u bh. nogometu, pa čak i po cijenu suspenzije lige, što je možda i konačni cilj onih koji na svaki način ruše bh. državnost, čak i kroz sport.