Rođeni Sarajlija
92

Legenda Hajduka do danas nije znala da je bio u konkurenciji za Zlatnu loptu: Možda je greška

H. H.
Zlatko Vujović (Foto: HNK Hajduk)
Zlatko Vujović (Foto: HNK Hajduk)
Zlatko Vujović, rođeni Sarajlija i jedan od najvećih igrača u historiji Hajduka, sve do prije nekoliko dana nije ni znao da je 1981. godine bio među kandidatima za Zlatnu loptu.

U razgovoru za Sportske novosti bio je veoma iznenađen kada su ga hrvatske kolege za to upitale, a tada 23-godišnji Vujović je dobio četiri boda.

"To mi je prvi glas, nisam imao pojma. Nisam čitao novine. Igrao sam nogomet, mislio sam na teren i utakmice, ne na medije", kazao je legendarni nogometaš, objašnavajući kako je moguće da nije znao taj podatak.

"Da se taj nije prevario ko je glasovao za mene? Možda je to bila neka pogreška? Kad to čujem kod mene izaziva zadovoljstvo. Jedan glas da sam dobio u izboru za najboljeg u Evropi, kamoli četiri, bilo bi super", rekao je Vujović.

Tada se Zlatna lopta dodjeljivala najboljem u Evropi, tek u devedesetima se proširila na svijet, a Vujović je te 1981. bio na 19. mjestu u poretku za najboljeg, bodovno izjednačen s Englezom Trevorom Brookingom.

Zato je dobro zapamtio kako je te godine dobio nagradu za najboljeg igrača tadašnje Jugoslavije.

"Bio sam igrač godine po Večernjem listu. Nisam ni taj izbor pratio, ali na kraju su mi javili da sam pobjednik za jedan bod ispred Velimira Zajeca i Safeta Sušića. Takvih igrača da nisam mogao vjerovati. Čak nisam bio ni toliko ushićen kao što bi se očekivalo jer tada sam u Zajeca gledao kao u Boga. Mlad sam bio, nisam bio ni svjestan da sam odigrao tako dobro. Pa ja sam pred Zajecom i Sušićem stajao u stavu mirno. Oni su bili svjetski igrači. Zajec je bio kao Beckenbauer. Njegov je nogomet bio za uživanje, a ja sam svoje trčao, promašivao, nešto i zabio. Kad bih bio peti ili šesti, za mene bi bio uspjeh", ispričao je Vujović za Sportske novosti.

Zlatko Vujović je odigrao 420 utakmica za Hajduk i postigao je 172 gola, dok je u dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao 70 mečeva i dao je 25 golova.

Osim Hajduka u bogatoj karijeri nastupao je za Bordeaux, Cannes, PSG, Sochaux i Nicu.