Čeka se odluka
10

La Liga u velikim problemima: Predložen novi datum El Clasica zbog protesta u Kataloniji

K. H.
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Čelnici La Lige predložili su Barceloni i Real Madridu da se El Clasico umjesto 26. oktobra igra 7. decembra, a još uvijek nije poznato kada i u kojem terminu će se igrati najveća utakmica na svijetu.

Ovu ideju čelnici La Lige poslali su na adresu klubova, ali i Komisiji za takmičenje La Lige i ukoliko prijedlog bude usvojen, onda će se mijenjati raspored 16. kola španskog prvenstva.

Prema već planiranom rasporedu, Barcelona je u tom kolu trebala ugostiti Mallorcu, a Real Madrid Espanyol, a da bi se desila rokada u rasporedu čelnici La Lige pored odobrenja Barcelone i Real Madrida moraju dobiti i odobrenje od Mallorce i Espanyola.

Također, postoji i druga opcija, a to je da se El Clasico odigra dvije sedmice kasnije, odnosno 18. decembra, a kao razlog tome je što će oba ova španska kluba imati važne obaveze u Ligi prvaka.

Podsjećamo, ranije je Barcelona odbila prijedlog da se promijeni domaćinstvo za ovaj meč, a trener katalonskog kluba Ernesto Valverde istakao je da vjeruje kako će meč biti odigran u vrijeme kada je i planiran.

Razlog zbog kojeg se u pitanje dovodi sigurnost odigravanja El Clasica su protesti u Barceloni.

Protesti su "eksplodirali" otkako su na zatvorske kazne osuđeni politički zatvorenici povezani s borbom za nezavisnost Katalonije, a sada postoji bojazan da bi odigravanje El Clasica na u Barceloni bilo rizično.