Zbog protesta
7

La Liga traži da se El Clasico odigra u Madridu umjesto u Barceloni

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema važećem kalendaru takmičenja, Barcelona treba ugostiti Real Madrid u subotu 26. oktobra u prvom El Clasicu sezone, no La Liga traži promjenu domaćinstva.

La Liga je uputila zahtjev Nogometnom savezu Španije (RFEF) da se El Clasico odigra na stadionu Santiago Bernabeu umjesto na stadionu Camp Nou, a razlog su protesti u Barceloni.

Protesti su "eksplodirali" otkako su na zatvorske kazne osuđeni politički zatvorenici povezani s borbom za nezavisnost Katalonije, a sada postoji bojazan da bi odigravanje El Clasica na u Barceloni bilo rizično.

Ekipa Reala je planirala putovati dan prije derbija i spavati u Barceloni, ali postoji bojazan da bi igrači mogli biti meta demonstranata.

Barcelona osjeti utjecaj protesta jer su ceste zatvorene, a letovi kasne. Zbog toga su Katalonci bili prisiljeni pronaći alternativu za subotnje gostovanje Eibaru. Barcelona izdala saopćenje povodom presuda.

"Kao što pritvor nije pomogao u rješenju konflikta, tako neće ni zatvorske kazne. Zatvor nije rješenje za politički dijalog. Klub poziva političare na dijalog i pregovore kako bi se stanje riejšilo, a to u konačnici dovelo do oslobađanja civilnih i političkih lidera", navodi se u saopćenju.