1. pretkolo
247

Tok utakmice / Kvalifikacije za Ligu prvaka: Celtic - Sarajevo 2:1

K. H.
FK Sarajevo igrao je na Celtic Parku u Škotskoj uzvratnu utakmicu 1. pretkola Lige prvaka protiv domaćeg Celtica koji je branio prednost od 3:1 iz prvog meča, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba

Kraj utakmice

87' - Bez prilika na Celtic Parku. Domaći mirno čuvaju stečenu prednost.

79' - Nova prilika za Celtic, Morgan šutira preko gola.

76' - GOL! Calum McGregor je ostavljen potpuno sam i postiže drugi pogodak za Celtic.

72' - Edouard nakon sjajnog driblinga šutira, ali Kovačević opet na mjestu i brani njegov pokušaj.

66' - Igra se znatno ubrzala sada. Sarajevo više izlazi na polovinu Celtica i čeka priliku kako bi eventualno postigli drugi pogodak i ovoj utakmici dali potpuno novi ton.

63' - Gooooooooooooool! Sarajevo je stiglo do poravnanja! Benjamin Tatar postiže pogodak!

61' - Tempo igre je znatno pao. Domaći kontrolišu loptu i rezultat, ali bez većih prilika. Bordo tim nije napravio nijednu opasnu situaciju u drugom poluvremenu.

52' - Nova prilika za Celtic. Opet je u šansi defanzivac Bolingnoli, ali udarac slabijom desnom nogom odlazi pored gola.

48' - Šimunović šutira glavom ravno u Kovačevića koji bez problema hvata loptu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena

43' - Bolingnoli je uputio novi udarac, deveti za Celtic prema golu Bordo tima, ali pored gola.

42' - Novi oštar prekršaj, ovaj put Tatar, nakon čega je nastala gužva na sredini terena. Ipak, sve se riješilo veoma brzo.

39' - Oštar start Mirka Oremuša na sredini terena zbog kojeg je dobio žuti karton i može se reći da je dobro prošao zbog takve odluke sudije.

36' - Nova prilika za Celtic, Edouard je šutirao, ali Kovačević dobro brani.

30' - Opasan napad Celtica, mogli su lagano stići do drugog pogotka, ali je odbrana Sarajeva nekako izbacila loptu. U nastavku napada dobar kontranapad Bordo tima, no nisu se najbolje snašli u veoma opasnoj sitauciji.

27' - GOL! Celtic zasluženo vodi rezultatom 1:0, a strijelac pogotka je Christie.

25' - McGregor je opasno šutirao sa 18 metara, lopta je išla ravno u Kovačevića koji brani njegov udarac.

21' - Opasan napad Sarajeva, ali u završnici akcije lopta nije došla do Ahmetovića. Bez pravih prilika i bez pogodaka do sada.

14' - Bolingnoli je dobro probio po lijevoj strani, šutirao, ali lagan plijen za golmana Kovačevića.

9' - Hebibović šutira iz velike udaljenosti, ali daleko pored gola. Bordo tim za sada dobro stoji na terenu.

5' - Prvi korner za Celtic, ali Šimunović pravi prekršaj u napadu. Odmah nakon toga, McGregor šutira s distance, no lopta ide pored gola.

2' - Prvi opasan napad Sarajeva, Velkoski je dodao do Ahmetovića koji postiže pogodak, ali je bio u nedozvoljenoj poziciji.

1' - Utakmica je počela. Prvi s centra krenuli su domaći igrači.

20:42 - Igrači izlaze na teren, travnjak na Celtic Parku je kao i uvijek u savršenom stanju i sigurno nas očekuje jedna dobra nogometna predstava.

20:40 - Utakmica počinje za pet minuta, a glavni sudija meča je Alain Durieux iz Luksemburga.

20:36 - Trener Celtica Neil Lennon također je upozorio da još uvijek ništa nije gotovo kada je riječ o ovom dvomeču i da njegovi igrači moraju biti maksimalno koncentrisani te da moraju pokazati poštovanje prema prvaku BiH.

"Želimo izaći na teren i pokušati ostvariti pobjedu, ali također i pokazati poštovanje prema protivniku. U ovom takmičenju nema laganih timova, imamo lijepu prednost, ali još ništa nije gotovo. Nadam se da možemo biti još oštriji i agresivniji nego u prvoj utakmici", rekao je trener Celtica na konferenciji za medije uoči večerašnjeg susreta.

20:33 - Nakon utakmice na Koševu trener Sarajeva Husref Musemić, kao i brojni igrači Bordo kluba, bili su izuzetno zadovoljni prikazanim u prvih 45 minuta, a svi zajedno bili su svjesni da je Celtic ipak prevelik zalogaj i da bi sve osim časnog poraza bilo ravno čudu. Upravo s tim razmišljanjem Musemić je prije polaska u Škotsku i najavio uzvratni meč 1. pretkola rekavši kako očekuje od svojih igrača da svih 90 minuta odigraju kao prvo poluvrijeme na Koševu.

"Još jedna velika utakmica, a rezultat znamo kakav je. Želimo odigrati onako kako smo odigrali u prvom poluvremenu na Koševu i tu igru 'produžiti' na drugo poluvrijeme. Celtic kažnjava svaku moguću grešku, naivno smo primili golove. Iz svake utakmice se nešto nauči. Neće biti lako, ovo su utakmice za koje se živi, a ambijent će biti pravi nogometni. Nadam se da će igrači dati maksimum i da su uvidjeli gdje su griješili", izjavio je Musemić.

20:29 - Škotski mediji objavili su da je stadion Celtic Park rasprodan za večerašnji meč i da će na tribinama biti blizu 50.000 navijača.

20:26 - Prvi susret na Olimpijskom stadion "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu završen je pobjedom Celtica rezultatom 3:1, što im daje veliku prednost pred revanš susret.

20:24 - Lennon je također napravio jednu izmjenu i to prinudnu zbog povrede, te će umjesto strijelca izjednačujućeg pogotka Johnstona igrati Morgan koji ga je i zamijenio na Koševu.

Celtic će igrati u sastavu: Bain, Šimunović, Ajer, Bitton, Brown, Morgan, Christie, Bolingnoli, McGregor, Forrest i Edouard.

20:22 - Musemić je odlučio na teren poslati skoro isti sastav koji je izveo na Koševu, a napravio je samo jednu izmjenu. Umjesto Šabanovića zaigrat će Tatar, a to znači da će Hebibović igrati na poziciji desnog beka.

Tako će za Bordo tim igrati Kovačević, Hebibović, Lazić, Šerbečić, Hodžić, Oremuš, Rahmanović, Milanović, Velkoski, Tatar i Ahmetović.

20:20 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos uzvratne utakmice prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka između Celtica i Sarajeva. Susret se igra na stadionu Celtic Park u Glasgovu, a počinje u 20:45 sati.