2. kolo
565

Tok utakmice / Kvalifikacije za Euro: BiH - Grčka 2:2

Piše: K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u susretu 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine dočekala je Grčku u Zenici. Tekstualni prijenos s fotografijama i video klipovima s utakmice na stadionu Bilino Polje mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Kraj

Nogometna reprezentacija BiH remizirala je protiv Grčke u meču 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine rezultatom 2:2. Zmajevi su u 10. minuti stigli u vodstvo golom Višće, Pjanić je u 15. minuti sjajnim golom povisio na 2:0 i činilo se da će naš tim doći do tri boda. Ipak, u drugom poluvremenu Fortunis je smanjio s bijele tačke na 2:1, ubrzo je Pjanić dobio crveni karton, a konačnih 2:2 postavio je rezervista Kolovos.

94' - Grci su krenuli u posljednji napad, ali je sudija svirao offside. Bilo je to sve od današnje utakmice.

90+2' - Posljednje dvije minute meča.

90' - Finiš meča na Bilinom Polju. Pogodak Grčke totalno je uništio raspoloženje iz prvog poluvremena, a Grci sada pokušavaju doći do sva tri boda.

85' - Gol... Grčka stiže do poravnanja (2:2). Strijelac je rezervista Kolovos.

84' - Fortunis je sada požutio iako je imao dobru situaciju da ugrozi gol Šehića. Ipak, golman BiH hvata njegov pokušaj.

81' - Grčka opasno prijeti i pokušava doći do poravnanja. Devet minuta do kraja regularnih 90 minuta.

77' - Prilika za goste, Šehić dobro reaguje i izbija loptu u polje. Svi Zmajevi sada stoje iza lopte i čuvaju stečenu prednost.

76' - Opet mirniji period igre. Grci drže loptu i pokušavaju doći do poravnanja, no bez uspjeha.

72' - Novi napad našeg tima koji traži treći pogodak bez obzira na igrača manje, Bešić je šutirao, ali lopta odlazi pored gola. Ovo će biti dugih 20 minuta za naš tim.

68' - Velika prilika za BiH. Džeko je dodao do Kolašinca koji je izašao sam ispred golmana Grčke s lijeve strane, ali mu golman gostiju brani udarac.

66' - Džeko i Pjanić žestoko su reagovali na ovu odluku sudije, ali je veznjak Juventusa na kraju prihvatio tu odluku i napustio je teren.

65' - Muk na stadionu Bilino Polje. Miralem Pjanić je nakon jednog neopreznog starta dobio direktan crveni karton.

63' - Šunjić je oborio jednog igrača gostujućeg tima, sudija pokazuje na bijelu tačku, a penal je uspješno izveo Fortunis koji je smanjio na 2:1.

63' - Penal za Grčku.

57' - Zmajevi su svjesno prepustili loptu u noge igračima Grčke koji nemaju pravu ideju u napadu. BiH se dobro i organizovano brani i svoju priliku čeka iz kontranapada.

54' - Nezgodna situacija pred golom Šehića, Zukanović se ipak snašao i izbio loptu u aut. U nastavku akcije Fortunis je snažno šutirao, ali pored gola.

52' - Još uvijek bez prilika u drugom poluvremenu. Igra se većinom na sredini terena.

48' - Prvi opasan napad našeg tima u drugom poluvremenu, Džeko je dodao do Višće koji je odmah tražio nekog u kaznenom prostoru Grčke, ali je odbrana gostiju izbila loptu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Zenici. Grci su napravili jednu izmjenu, Masouras je ušao umjesto Bouchalakisa.

Poluvrijeme

Nogometna reprezentacija BiH vodi protiv Grčke nakon prvih 45 minuta rezultatom 2:0, a pogotke su postigli Višća i Pjanić. Posebno lijep je bio pogodak veznjaka Juventusa koji je s nekih 30-ak metara majstorski pogodio direktno iz slobodnog udarca.

44' - Posljednji minut prvog poluvremena.

41' - Finiš prvog poluvremena. Grci kontrolišu loptu, BiH se organizovano brani i ne dopušta da gol Ibrahima Šehića bude ozbiljnije ugrožen. Sada su Grci iz prekida pokušali doći do pogotka, ali Bičakčić je odlično reagovao. U kontranapadu, jedan defanzivac Grčke u posljednji trenutak izbacio je loptu ispred Kolašinca koji bi je sigurno smjestio u mrežu.

40' - Period igre u kojem su Grci opet preuzeli terensku inicijativu, ali još uvijek su bez prave prilike i svi njihovi napadi završavaju na 20-25 metara od gola Šehića.

38' - Lijeva strana reprezentacije BiH igra odlično, Grci nemaju odgovor na igru Duljevića i Kolašinca.

36' - Aplauzi publike na Bilinom Polju na gotovo svaki potez naših igrača.

33' - Grci su se sada i definitivno oslobodili početnog pritiska i kada god su u posjedu lopte pokušavaju kroz smislene akcije ugroziti naš gol. Na drugoj strani, Duljević i Džeko zadaju velike probleme odbrani gostiju u gotovo svakom napadu.

30' - Grci su sada tražili penal, ali je sudija iz Holandije samo odmahnuo rukama i pokazao na korner. Ofanziva Helena u ovom trenutku, no odbrana BiH je dobro postavljena i za sada odlično čuva gol Ibrahima Šehića.

28' - Tempo igre je sada malo pao, što se i očekivalo nakon atomskog početka utakmice.

25' - Višća je sada pronašao Džeku na lijevoj strani, Dijamant je bio u dobroj situaciji, ali nije uspio napraviti priliku ili ugroziti gol Grčke. Puno, puno bolja igra BiH u prvih 25 minuta i sasvim zasluženo vodstvo od 2:0.

23' - Zmajevi opet napadaju i idu po treći pogodak, apsolutno svi igrači pršte od samopouzdanja i želje za igrom.

20' - Prva prilika za Grčku na utakmici, ali udarac jednog njihovog igrača odlazi preko gola.

18' - Bez obzira na vodstvo od 2:0, naš tim nastavio je s napadima prema golu Grčke kako bi postigli i treći pogodak. Oduševljenje na Bilinom Polju ne prestaje, navijači pružaju sjajnu podrška igračima i oni im to vraćaju još boljom igrom.

16' - Vrhunska igra reprezentacije BiH u prvih 15 minuta, na terenu postoji samo jedan tim i ekipa selektora Roberta Prosinečkog ima sasvim zasluženo vodstvo od 2:0.

15'- GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!! Miralem Pjanić je postigao fenomenalan pogodak direktno iz slobodnog udarca. Fantastično, neodbranjivo, maestralno! Zmajevi vode 2:0.

12' - Novi opasan napad Zmajeva, ovaj put Bešić, Duljević i Džeko su prijetili, no na kraju se Grčka odbranila. Velika podrška s tribina za naš tim koji igra sjajno u uvodnim minutama.

11' - Pjanić je sjajno izveo uigran korner, dodao je do Višće čiji je udarac izblokirala odbrana Grčke, ali se lopta opet odbija do krilnog napadača turskog Bašakšehira koji je šalje u mrežu za veliko slavlje navijača BiH na Bilinom Polju.

10' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Bosna i Hercegovina vodi rezultatom 1:0, strijelac pogotka je Edin Višća.

9'- Agilni Kolašinac je centrirao s lijeve strane, ali odbrana Grčke izbija loptu u korner, prvi za naš tim u ovom meču.

7' - Jedan gostujući igrač nedozvoljeno je rukom zaustavio Džeku, kapiten BiH odmah je tražio žuti karton od arbitra iz Holandije, no bezuspješno.

5' - Haris Duljević je pokušao probiti po lijevoj strani, ali mu je lopta nažalost pobjegla u gol-aut, no svejedno je dobio ovacije s tribina. Duljević je prvi meč protiv Armenije odgledao s klupe za rezervne igrače kako bi što spremniji dočekao ovaj meč.

3'- Oprezna igra s obje strane na početku meča, što je i logično za utakmicu koja ima ovakvu važnost.

1' - Meč u Zenici je počeo. Sretno Zmajevi.

20:44 - Velike ovacije za bh. košarkaša Jusufa Nurkića neposredno pred početak meča. Podsjećamo, Nurkić je sinoć u meču protiv Brooklyna doživio težak lom noge zbog čega će duže vremena izbivati s terena.

20:43 - Sve je spremno za početak meča. Teren u Zenici izgleda fantastično, a vrijeme je idealno za igru.

20:39 - U toku je intoniranje himni. Treba reći da su pojedini navijači BiH zviždali u trenutku intoniranja himne gostiju, što svakako nije slika koju želimo poslati u svijet.

20:37 - Igrači izlaze na teren predvođeni glavnim arbitrom Makkelijom i kapitenima Džekom i Sokratisom.

20:35 - Navijači još uvijek pristižu na stadion, a trenutno se na Bilinom Polju nalazi oko 11.000 navijača i nema sumnje da će Zmajevi imati ogromnu podršku s tribina.

20:30 - Meč na stadionu Bilino Polje počinje za 15 minuta. Igrači su nakon zagrijavanja otišli u svlačionicu na posljednje pripreme i upute pred početak meča, a ubrzo se očekuje i njihov izlazak na teren.

20:27 - Selektor naše reprezentacije Robert Prosinečki vjeruje u uspjeh Zmajeva.

"Siguran sam da će biti dobra atmosfera. Neće biti lako igrati, ali bit ćemo motivirani za sutra i svi se nadamo osvajanju tri boda. Ovo će biti taktička, vrlo intenzivna utakmica u trkačkom dijelu. Igrači su se odmorili i osvježili za ovu utakmicu i svi jedva čekamo da počne. Grčka je uvijek atraktivna i lijepo je igrati protiv njih", rekao je Prosinečki koji je i otkrio kojih 11 igrača će sutra istrčati na travnjak Bilinog Polja.

20:23 - Susret na Bilinom Polju počinje u 20:45 sati, tačnije za nekih 20-ak minuta a sudit će ga holandski arbitar Danny Makkelie.

20:18 - Nogometaši Bosne i Hercegovine i Grčke večeras će jubilarni deseti put ukrstiti koplja jedni protiv drugih. U prethodnih devet duela više razloga za slavlje imali su Grci. Oni su dobili četiri prva međusobna duela, a od preostalih pet susreta BiH je slavila samo jednom, dok su četiri susreta završena bez pobjednika.

20:16 - Igrači obje ekipe izašli su na zagrijavanje. Zmajevi su dočekani velikim aplauzom i podrškom s tribina, dok su Grci dočekani zvižducima.

20:15 - Tribine stadiona Bilino Polje oko pola sata prije početka susreta su skoro pune do posljednjeg mjesta i izvjesno je da će navijači Bosne i Hercegovine večeras biti 12. igrač Zmajeva, a kamere naših fotoreportera su zabilježile djelić atmosfere na zeničkom stadionu.

Gosti iz Grčke također će imati podršku s tribina, a na Bilino Polje za sada je stiglo oko 20-ak navijača Helena.

20:13 - Selektor BiH Robert Prosinečki je održao riječ koju je dao jučer, te je na teren odlučio poslati sastav koji je i najavio.

Za Zmajeve će igrati: Ibrahim Šehić, Ermin Bičakčić, Toni Šunjić, Ervin Zukanović, Sead Kolašinac, Muhamed Bešić, Gojko Cimirot, Miralem Pjanić, Haris Duljević, Edin Višća i kapiten Edin Džeko.

Selektor Grčke Angelos Anastasiadis je na teren odlučio poslati sljedećih 11 igrača: Odysseas Vlachodimos, Michalis Bakakis, Dimitris Siovas, Sokratis Papastathopoulos, Leonardo Koutris, Zeca, Dimitris Kourbelis, Andreas Bouchalakis, Andreas Samaris, Kostas Fortounis i Tasos Donis.

Sokratis Papastathoupolos se oporavio i kao kapiten predvodi Helene na Bilinom Polju.

20:12 - U prvom meču 2. kola naše grupe Finska je kao gost porazila Armeniju rezultatom 2:0 čime su još jednom pokazali da se radi o izuzetno opasnom i respektabilnom protivniku, potvrdivši tako rezultat iz UEFA-ine Lige nacija gdje su se plasirali u Ligu B.

20:11 - Uz našu selekciju i Grčku, u kvalifikacionoj grupi J se nalaze i selekcije Italije, Armenije, Finske i Lihtenštajna. Bosna i Hercegovina je slavila u 1. kolu protiv Armenije rezultatom 2:1 na Grbavici, dok je Grčka kao gost porazila Lihtenštajn sa 2:0. U trećem meču prvog kola, Italija je sa 2:0 bila bolja od Finske.

20:10 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine između Bosne i Hercegovine i Grčke. Susret se igra na stadionu Bilino Polje u Zenici, a počinje u 20:45 sati.