Najveći engleski derbi
0

Kuyt i Suarez potopili Manchester United

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U derbiju dviju najtrofejnijih engleskih ekipa Liverpool je na svome Anfieldu u 29. kolu Premiershipa savladao Manchester United s 3-1 s tri pogotka Dirka Kuyta, mada je barem jednako zaslužan za pobjedu urugvajski napadač Luis Suarez.

United je tako u samo šest dana poražen od Chelseaja i Liverpoola, a prije toga je u 27 utakmica izgubio samo jednom. Iako je još uvijek vodeći na tabeli, prilično je sebi kompromitirao šanse za naslov jer Arsenal ima tri boda manje i utakmicu manje, a u nastavku prvenstva će ugostiti "crvene vragove" na svome Emiratesu.

Liverpool je poveo u 34. minuti nakon što je Luis Suarez na lijevoj strani briljantno izbacio iz igre pola suparničke odbrane i potom pucao prema golu, a prije nego što je lopta prešla crtu još je malo gurnuo Kuyt.

Samo pet minuta kasnije nespretno je reagirao veznjak gostiju Nani. U pokušaju da izbaci loptu, glavom je proigrao Kuyta kojem nije bilo teško povećati vodstvo.

Svoj i Liverpoolov treći pogodak holandski je nogometaš postigao u 65. minuti, a ponovno je svoje prste u njemu imao i Suarez. Urugvajac koji je ove zime stigao iz Ajaxa pucao je iz slobodnog udarca s 23, 24 metra u bliži kut Edwina van der Sara. Holandski je golman samo odbio loptu, a na nju je natrčao njegov sunarodnjak Kuyt i postigao svoj prvi hat-trick u dresu "redsa". Radi se ujedno i o prvom hat-tricku jednog Liverpoolovog igrača u derbiju protiv Uniteda još od Petera Beardsleyja kojem je to uspjelo u septembru 1990. godine.

Ekipa Alexa Fergusona smanjila je rezultat u drugoj minutu sudijske nadoknade preko Javiera Hernandeza kojem je to deseti prvenstveni pogodak sezone. Kuyt ih, pak, nakon današnjeg hat-tricka ima sedam na kontu.

Spomenimo i da je u 74. minuti u igru za Liverpool ušao Andy Carroll koji je u januaru za 41 milion eura došao iz Newcastlea. Nakon problema s povredom debitirao je u dresu "redsa" u najvećem derbiju.

Premiership, 29. kolo:

Liverpool – Manchester United 3-1 (Kuyt 34, 39, 65 / Hernandez 90+2)

Tabela: 1. Manchester United 60, 2. Arsenal 57 (-1), 3. Manchester City 53, 4. Chelsea 48 (-2), 5. Tottenham 47 (-2), 6. Liverpool 42...