Nogomet
14

Kup BiH: Kodro poziva na oprez protiv Borca, u gradu na Neretvi bitka za polufinale

Piše: Edin Isanović
Bojan Puzigaća
Bojan Puzigaća
Prve utakmice četvrtfinala Kupa BiH igraju se danas. Sarajevo će na najvećem bh. stadionu odmjeriti snage sa Borcem, Mladost iz Velike Obarske dočekuje Široki Brijeg, Olimpic će gostovati Zvijezdi iz Gradačca, dok će Pod Bijelim brijegom igrati gradski rivali Zrinjski i Velež.

Bordo tim će seriju pobjeda pokušati nastaviti u sudaru sa Banjalučanima. Premda je tim sa Koševa favorit, prvi šef struke Meho Kodro poziva na oprez.

"Nikada nisam dobio utakmicu, a ni moja ekipa, kad sam rekao pa i pomislio da će biti lagano. Apsolutno nikad nismo pobijedili u takvim situacijama. Neće nam biti lako, iako imamo dobre igrače, kvalitetne, to je bogatstvo. Ali, to moramo dokazati na terenu. Kvalitetom se ne dobija Borac i osvaja liga, nego karakterom. Važna je i organizacija. Ako sve to ispunimo, uspjet ćemo, a ako nešto izostane imat ćemo problema. Dobro smo se spremili i s nestrpljenjem očekujemo prvu utakmicu istakao je Kodro na konferenciji za novinare.

Nekadašnji nogometaš slavne Barcelone dodao je kako tri puta uzastopno igraju sa Borcem (kup, prvenstvo, kup) i da će mijenjati udarnu postavu kako ne bi bilo monotono. Treba istaći da će strateg Sarajeva biti lišen usluga Rustemovića jer je u najmasovnijem takmičenju već nastupao za Drinu.

Gosti iz grada na Vrbasu naglašavaju kako je Sarajevo blagi favorit u ovom dvomeču. Ipak, vjeruju kako mogu proći u polufinale.

"Očekivanja u Borcu su uvijek velika, ali kada igrate protiv Sarajeva na Koševu, morate biti odmjereni u izjavama. Prepuštamo Sarajevu ulogu favorita, ali ćemo sigurno dati sve od sebe da izborimo što bolji rezultat i da onda svoju šansu za prolaz u polufinale tražimo u uzvratu u Banjoj Luci", izjavio je za Klix.ba Marko Jevtić defanzivac Borca.

Zanimljivo će biti u Mostaru, gdje će ljuti suparnici odlučivati o putniku u polufinale. Prvi meč igra se Pod Bijelim brijegom, a u oba tabora vlada optimizam.

“Tajne ne postoje. Gledao sam zimus jedan meč Veleža u Međugorju, a nedavno sam pogledao i snimak njihove prve proljetne utakmice u Zvorniku. Vidi se da znaju igrati, a posebnu pažnju moramo obratiti na njihove opasne kontranapade", izjavio je Mišo Krstičević, strateg Plemića, na konferenciji za novinare.

Nedim Jusufbegović, prvi šef struke Rođenih naglasio je kako će dvije utakmice sa Zrinjskim vjerovatno biti najvažnije u sezoni.

“Nadam se da ćemo za razliku od utakmice koju smo jesenas izgubili Pod Bijelim brijegom ovog puta odgovoriti potrebnom dozom agresivnosti i ostvariti povoljan rezultat pred revanš", kazao je Jusufbegović.

Navijači Veleža dobili su 300 ulaznica za prvi meč.

Zvijezdi na megdan stiže Olimpic. Gosti sa Otoke su blagi favoriti, ali domaći vjeruju kako u prvom meču mogu doći do povoljnog ishoda. S druge strane, izabranici Mirze Varešanovića pokušat će već u Gradačcu osigurati put među četiri najbolje ekipe.

Široki Brijeg gostuje ekipi Mladosti iz Velike Obarske i apsolutni je favorit.

Parovi i satnica:

Zrinjski – Velež 15:00 sati Zvijezda – Olimpic 15:00 sati Mladost V.O. – Široki Brijeg 15:00 sati Sarajevo – Borac 18:00 sati