Nogomet
88

Kukesi protiv Sarajeva igra za historiju, predvodi ih motivisani Lazar Popović

Piše: Edin Isanović
Sarajevo je u dva meča protiv amaterskog Libertasa iz San Marina slavilo ukupnim rezultatom 3:1 (pobjede od po 1:0 i 2:1) i plasiralo se u 2. pretkolo Evropske lige. Naredni suparnik u ovom takmičenju im je albanski Kukesi, tim koji je osnovan 1930. godine.

Oni su u 1. pretkolu sa estonskom Florom odigrali 1:1 u gostima, dok je okršaj u četvrtak navečer završen bez pogodaka. Zahvaljujući golu u gostima Albanci su prošli dalje.

Debitanti u Evropi

Početkom devedesetih godina klub se našao u finansijskim problemima, tako da nije imao nikakvih uspjeha dugo vremena.

Kukesi je nekoliko puta mijenjao ime, a prva klupska revolucija počinje kada po treći put mijenjaju ime (koje je i sada aktuelno).

U sezoni 2010/11. iz treće lige plasirali su se u drugu. Nastavili su ulagati finansijska sredstva za promociju kluba, tako da su naredne godine izborili plasman u elitni rang. Naposljetku, u ovoj sezoni zauzeli su drugo mjesto i izborili plasman u Evropskoj ligi. Dvije utakmice protiv Flore bile su im prve međunarodne.

Lokalno stanovništvo simpatiše klub i pruža mu podršku u domaćim utakmicama. Prije izvjesnog vremena, meč u drugoj ligi protiv Luftetari Gjirokaster prekinule su pristalice ovog kluba. Počeli su bacati predmete na teren, a susret je tada nakratko prekinut i nastavljen, ali je Nogometni savez Albanije kasnije kaznio klub. Šest utakmica na domaćem terenu igrali su bez prisustva gledalaca. Dobra stvar je što će Kukesi ovu utakmicu igrati na stadionu u Tirani, na kojem će biti manje pristalica domaćeg tima.

Bordo tim iskusniji

Najopasniji igrač za golmana Dejana Bandovića bit će Lazar Popović, nekadašnji napadač sarajevskog Željezničara. Bez dvojbe, on će imati mnogo motiva protiv nekadašnjeg gradskog rivala.

Sarajevo je nosilac protiv Kukesija i "na papiru" je favorit. Ipak, dvomeč sa Libertasom s razlogom brine pristalice tima sa Koševa. Sve ukazuje na to da bh. predstavnika čekaju dvije izuzetno teške utakmice.

Na strani tima s Koševa je ogromno iskustvo koje Sarajevo ima u odnosu na Kukesi. Svi su svjesni da imaju veliku priliku da se plasiraju u 3. pretkolo, ali su također svjesni da to neće biti lako, jer će im za novog protivnika u Evropskoj ligi trebati mnogo bolja igra od one koju su pokazali protiv Libertasa.