Četvrtfinale Lige prvaka
0

Kreće "boj za Francusku", sudar velikih na Allianz Areni

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Prve dvije utakmice četvrtfinala Lige prvaka igraju se večeras s početkom u 20:45 sati. U Minhenu se na Allianz Areni sastaju Bayern i Manchester United, dok se u drugoj utakmici u Lyonu igra francusko četvrtfinale između Lyona i Bordeauxa.

Bayern Minhen - Manchester United

Manchester United i Bayern su 26. maja 1999. na Nou Campu u Barceloni odigrali veliko finale nogometne Lige prvaka. Englezi su slavili 2-1 preokretom u završnici.

Sada se opet dva evropska velikana, koji među sobom dijele sedam evropskih naslova (četiri Bayern, tri Manchester United) sastaju u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka na Allianz Areni.

"Igrat ćemo s našim najboljim sastavom", najavio je trener Uniteda Alex Ferguson dodavši:

"Igramo protiv kluba s velikom historijom, a takvi klubovi u sebi nose prirodan ponos. Bit će teško. Imali su nekoliko slabih rezultata u posljednje vrijeme no to ne znači da su slabi".

Slabiji od Manchester Uniteda svakako jesu, barem tako kaže Louis van Gaal, trener Bavaraca:

"Susrećemo se s prvoklasnom ekipom. Mi još uvijek nismo prvoklasni, ali to ne znači da nismo u stanju iznenaditi bilo koga. U jednoj ili u dvije utakmice možemo doseći prvoklasan nivo".

Dok će Manchester doći u München načelno kompletan, s Rijom Ferdinandom i Wayneom Rooneyjem koji su pauzirali u nedjeljnoj prvenstvenoj pobjedi Fergusonove momčadi kod Boltona (4-0), Louisa van Gaala najviše zabrinjava povreda Arjena Robbena, koji je napustio teren Allianz Arene potkraj subotnjeg dvoboja 28. kola Bundeslige protiv Stuttgarta (2-1 za goste). Povrijedio je list lijeve noge.

"Činimo sve ne bismo li ga pripremili za taj dvoboj, ali neće igrati ne bude li sto posto spreman. On je igrač koji se neprestano upušta u driblinge i time opterećuje svoje zglobove. Nije povrijeđen, ali mišići su mu umorni. Trebamo ga, ali nećemo riskirati ne bude li maksimalno spreman", rekao je Van Gaal.

"Naša igra ovisi o dvojici fantastičnih igrača - Arjenu Robbenu i Francku Riberyju. Kad je jedan od njih dvojice optimalno spreman, onda Bayern igra dobro. Obojica čine razliku na terenu. Mogu odlučiti utakmicu jednim potezom, zahvaljujući izuzetnoj individualnoj igračkoj klasi koju posjeduju. Kad bi njih dvojica bili u optimalnom stanju, imali bismo lijepe izglede pobijediti Manchester United", izjavio je legendarni Franz Beckenbauer.

"Ne mogu vjerovati da je od finala 1999. godine prošlo već 11 godina. Bila je to jedna od najvećih noći u mom životu. Ovaj dvoboj stoga vraća lijepa sjećanja. Ne bih imao ništa protiv da identičnim rezultatom završimo dvoboj u utorak na Allianz Areni. Bilo bi dobro, međutim, da naše golove zabijemo nešto ranije nego što smo tada", rekao je Ryan Giggs.

Zanimljivosti:

• Manchester United dolazi u München bez gostujućeg poraza u 17 posljednjih utakmica Lige prvaka. Ove je sezone sastav Alexa Fergusona pobijedio na sva četiri gostovanja.

• U sedam dosadašnjih dvoboja dvije ekipe, Bayern je pobijedio dvaput, remijem su završile četiri utakmice, dok je United jedini put slavio u barcelonskom finalu 1999. godine.

• Posljednji put četvrtfinale Lige prvaka Nijemci su uspješno apsolvirali 2001. godine. Pobijedili su tada baš Manchester United u dvije utakmice te nakon toga otišli sve do kraja osvojivši četvrti naslov evropskog prvaka dobivši u finalu Valenciju. Ispadali su nakon toga u četvrtfinalima 2001/02, 2004/05, 2006/07 i 2008/09.

• Manchester United je tri puta uzastopno igrao polufinala Lige prvaka, od čega je dvaput završio u finalu i jednom pobijedio (2008. u Moskvi protiv Chelseaja). Pokušat će Englezi izboriti prvo trostruko uzastopno finale nakon Juventusa između 1996. i 1998. godine.

• U nokaut-fazi evropskih kupova United je protiv njemačkih klubova igrao pet puta. Dva su puta Englezi prošli i triput ispali. U tri su posljednja navrata ispali.

Vjerovatni sastavi:

Bayern (4-4-2): Butt – Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber – Müller, Van Bommel, Timoščuk, Ribery – Klose, Olić

• Gomez (list) i Demichelis (lom kosti lica) vraćaju se u sastav nakon povreda. Demichelis će igrati sa zaštitnom maskom. Suspendiran je Bastian Schweinsteiger (žuti kartoni).

Manchester United (4-5-1): Van der Sar - Neville, Vidić, Ferdinand, Evra - Fletcher, Carrick, Giggs, Park, Nani - Rooney

• Manchester Unitedu su izvan stroja Anderson (koljeno), Wes Brown (stopalo), John O'Shea (bedro) i Michael Owen (zadnja loža). Owen Hargreaves blizu je povratka na teren, iako još vjerovatno neće zaigrati. Jonny Evans oporavio se od povrede koljena.

Forma:

Bayern

PORAZ 2-1 (kući) Stuttgart (Bundesliga, 27. marta) POBJEDA 1-0 (vani) Schalke (DFB Pokal, 24. marta) PORAZ 2-1 (vani) Eintracht Frankfurt (Bundesliga, 20. marta) POBJEDA 2-1 (kući) Freiburg (Bundesliga, 13. marta) PORAZ 3-2 (vani) Fiorentina (Bundesliga, 9. marta)

Manchester United

POBJEDA 4-0 (vani) Bolton Wanderers (Premier League, 27. marta) POBJEDA 2-1 (kući) Liverpool (Premier League, 21. marta) POBJEDA 3-0 (kući) Fulham (Premier League, 14. marta) POBJEDA 4-0 (kući) Milan (Liga prvaka, 10. marta) POBJEDA 1-0 (vani) Wolverhampton Wanderers (Premier League, 6. marta)

Francusko četvrtfinale: Lyon - Bordeaux

Nije običaj vidjeti dvije francuske ekipe u četvrtfinalu Lige prvaka, ali, u drugoj četvrtfinalnoj utakmici koja je na rasporedu večeras sastaju se Lyon i Bordeaux, tako da je Francuzima jedno mjesto u polufinalu zagarantirano.

Posljednjih godina samo je Lyon redovno od francuskih klubova uspijevao prolaziti grupu. Dogurali su do osmine finala, a potom ispadali u toj fazi takmičenja 2007., 2008. i 2009. godine. Četvrtfinale su igrali 2005. i 2006. godine, dok je osim njih posljednji francuski klub u osmini finala Lige prvaka bio Lille 2007. godine.

No, uprkos konstantnosti Lyona najveći uspjeh Francuza u prošlom je desetljeću finalna utakmica Lige prvaka Monaca. No, u tadašnjem je finalu (2004.) bolji od njih bio Porto, kojeg je vodio Jose Mourinho.

"Ove dvije utakmice s Bordeuaxom nemaju nikakve veze s našim ogledima iz Le Championnata. Ovo je nešto sasvim drugo. Ambiciozni smo, pogotovo nakon što smo pobijedili Real Madrid. To nam daje mnogo motiva i realne nade da možemo doći do polufinala. Možda i finala, zašto ne", rekao je trener Lyona Claude Puel, te dodao:

"Ili 1-0 ili 2-0 su sjajni rezultati. Čak i 2-1 je dobra opcija za nas, makar sam odmah rekao da je prednost našeg suparnika što ima revanš na domaćem terenu".

S druge strane, Laurent Blanc, trener Bordeauxa, misli:

"U subotu smo izgubili finale Liga kupa od Marseillea što nije bila posebno dobra najava za prvu utakmicu s Lyonom. No, izbrisali smo taj poraz iz glava i idemo dalje. Ne moram držati nikakve govore prije dolaska na Gerland. Utakmica sama po sebi je veliki izazov, kao i ulog koji nosi. Spremni smo", poručio je čovjek koji je s Bordeauxom prekinuo sedam godina vladavine Lyona u Le Championnatu. Zanimljivosti

• Lyon nije izgubio nijednu utakmicu ove sezone Lige prvaka na Gerlandu, s tim da je pobijedio i Real Madrid 1-0. No, Bordeaux je, pak, u seriji od sedam uzastopnih pobjeda ove sezone u tom takmičenju.

• Ove sezone je Bordeaux pobijedio Lyon na Gerlandu. U sklopu Le Championnata su slavili kao gosti s 1-0, a strijelac pobjedonosnog pogotka je bio Marokanac Chamakh četiri minute prije kraja.

• Ukupna statistika ova dva kluba u međusobnim ogledima je strahovito izjednačena. Bordeaux je dobio 32 utakmice, Lyon 31, dok ih je 26 završilo bez pobjednika.

• Koliko god ova utakmica važna bila, neki igrači Lyona se moraju paziti jer će u slučaju žutog kartona propustiti revanš u Bordeauxu. U pitanju su sve ponajbolji igrači Puelove momčadi: Lisandro Lopez, Cris, Pjanić i Govou.

Vjerovatni sastavi:

Lyon (4-5-1): Lloris - Reveillere, Cris, Boumsong, Cissokho - Toulalan, Källström - Govou, Pjanić, Delgado - Lisandro

• Dobra je vijest za Lyon što su se u ekipu vratili dosad povrijeđeni Bastos i Makoun. No, u prvom ogledu će igrati bez odbrambenog igrača Jeana Alain Boumsonga (list) i Francoisa Clerca, koji ima povrijeđeno koljeno.

Bordeaux  (4-5-1): Carrasso - Chalme, Ciani, Henrique, Tremoulinas - Sane - Plašil, Fernando, Gourcuff, Wendel - Chamakh

• Potencijalni hrvatski reprezentativac Gregory Sertic neće igrati zbog povrede palca noge, a Blanc mora sastavljati ekipu i bez Marca Planusa (koljeno), Abdoua Traorea (zadnja loža) i suspendiranog Aloua Diarre.

Forma: Lyon

POBJEDA 2-0 (kući) Grenoble (Ligue 1, 27. marta) PORAZ 3-1 (vani) Marseille (Ligue 1, 21. marta) REMI 1-1 (kući) Saint-Etienne (Ligue 1, 13. marta) REMI 1-1 (vani) Real Madrid (Liga prvaka, 10. marta) REMI 0-0 (vani) Boulogne (Ligue 1, 6. marta)

Bordeaux

PORAZ 3-1 (neutralni teren) Marseille (Liga kup, 27. marta) POBJEDA 3-1 (kući) Lille (Ligue 1, 21. marta) POBJEDA 2-1 (kući) Olympiacos (Liga prvaka, 17. marta) REMI 0-0 (vani) Monaco (Ligue 1, 13. marta) PORAZ 2-1 (kući) Auxerre (Ligue 1, 10. marta)